Usein kysytyt kysymykset seksitaudeista

Milloin hakeutua seksitautitesteihin? Pitääkö seksitautitestejä varten olla syömättä ja juomatta?

​​Haitarin otsikkotaso
2
Epäilen saaneeni tartunnan ja haluan testauttaa itseni, miten toimin?

Seksitautitesteihin voi hakeutua sukupuolitautien poliklinikalle, omalle terveysasemalle, opiskelijaterveydenhuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle.

HUS-alue:

Iho- ja allergiasairaalan sukupuolitautien poliklinikalle voi tulla ilman lähetettä, katso tarkemmat ja ajantasaiset ohjeet tästä.

Milloin tulokset valmistuvat? Kuinka tuloksista ilmoitetaan?

Näytevastausten valmistuminen riippuu hoitopaikasta. Osa tuloksista voi valmistua muutamassa päivässä, mutta yleensä kaikki tulokset ovat viimeistään viikon kuluttua käytettävissä.

HUS:

Positiivisista vastauksista ilmoitetaan viikon sisällä puhelimitse. Muuten vastaukset näkyvät omakannassa viiveellä.

Minulla ei ole mitään oireita, voiko minulla silti olla jokin seksitauti?

Kaikki seksitaudit voivat olla oireettomia, joten jos on ollut suojaamattomassa seksikontaktissa ja epäilee tartuntaa, kannattaa käydä testeissä.

Saako ennen testeihin tuloa syödä ja juoda?

Testejä varten ei tarvitse olla ravinnotta, joten saa syödä ja juoda normaalisti.

Täytyykö olla virtsaamatta ja kuinka kauan?

Klamydia ja tippuri tutkitaan yleensä ensivirtsanäytteestä, ja tätä varten tulisi olla virtsaamatta vähintään kaksi tuntia luotettavan näytteen saamiseksi.

HUS, Saako poliklinikalla tutkittua samalla raskaus- tai virtsatietulehdustestin? Hoituuko ehkäisyn aloitus myös?

Poliklinikalla tutkimme ainoastaan seksitauteja. Muiden tutkimusten ja lääkitysten osalta voi olla yhteydessä omalle terveysasemalle tai opiskelija- tai työterveyshuoltoon.

Haittaako flunssa tai muu tulehdus testejä?

Flunssa tai muut tulehdukset eivät ole este testien ottamiselle, mutta jotkut antibioottikuurit voivat heikentää testien luotettavuutta.

Kuinka nopeasti testissä näkyy mahdollinen tartunta?

Klamydia ja tippuri saadaan luotettavasti poissuljettua viiden päivän kuluttua mahdollisesta tartunta-ajankohdasta, kupan suhteen itämisaika on kaksi kuukautta ja hiv:n kolme kuukautta.

Milloin ja mihin testeihin? Lue lisää:

Millä muilla tavoin taudit tarttuvat kuin suojaamattomassa yhdynnässä?

Taudit voivat tarttua myös suojaamattomassa suu- tai anaaliseksikontaktissa sekä yhteisten seksivälineiden välityksellä.

Kuinka paljon seksitautien testaus maksaa?

Seksitautien testaus on kunnallisessa terveydenhuollossa potilaalle maksutonta. Yksityisillä lääkäriasemilla on omat hinnastot eri testeille.

Kumppanillani todettiin juuri klamydia, tarvitsenko minäkin lääkityksen?

Klamydia tarttuu herkästi, joten myös seksikumppani on tärkeä hoitaa samanaikaisesti. Näin pystytään välttämään klamydian edestakainen tarttuminen. Hakeudu siis testeihin ja kerro hoitopaikassa, että kumppanillasi on todettu klamydia.

Lue lisää:

Miksi klamydia- tai tippurilääkityksen jälkeen täytyy pidättäytyä seksistä viikon ajan?

Bakteerit kuolevat hitaasti. Klamydian ja tippurin hoidossa käytetyt lääkkeet ovat pitkävaikutteisia, ja paraneminen tapahtuu hitaasti viikon aikana, jolloin tauti on edelleen tartuttava.

Lue lisää klamydian ja tippurin hoidosta:

Jos on ollut suojaamatonta suuseksiä, riittääkö virtsanäyte klamydian tutkimiseen?

Nielun klamydiatartunta voidaan pois sulkea vain nielusta otettavalla näytteellä, virtsanäyte kertoo vain genitaali-infektion mahdollisuuden.

Lue lisää miten klamydia todetaan?

Voiko klamydia uusiutua?

Lääkärin määräämä antibiootti tehoaa hyvin klamydiaan. Jos jälkitarkastuksessa klamydia on edelleen positiivinen, todennäköisimmin kyse on uudesta tartunnasta kumppanilta, jota ei ole hoidettu.

Klamydian hoitoon liittyviä selibaatti- ja kondomiohjeistuksia on tärkeä noudattaa juuri uuden tartunnan välttämiseksi.

Lue lisää:

Minulla on juuri todettu klamydia, pitääkö hakeutua myös lapsettomuustutkimuksiin?

Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa sisäsynnytintulehduksen, jonka seurauksena raskaaksi tulo voi vaikeutua. Tarkempia lapsettomuuden syitä aletaan kuitenkin yleensä tutkia vasta, jos raskaus ei ole luonnollisin keinoin alkanut vuoden yrittämisen jälkeen.

Lue lisää:

Olen oireeton mutta haluaisin testauttaa genitaaliherpeksen, onko se mahdollista?

Herpestä pystytään parhaiten tutkimaan silloin, kun genitaalialueella ilmenee rakkuloita tai haavaumia, joista voi ottaa pumpulitikulla näytteen. Verikokeesta tutkittava vasta-ainetesti voi kertoa viruksen oireettomasta kantajuudesta, mutta se ei määrittele tarkemmin viruksen sijaintia (esim. huuliherpes).

Herpes oireilee usein, onko siihen mitään apukeinoa olemassa?

Herpestä pystytään parhaiten tutkimaan silloin, kun genitaalialueella ilmenee rakkuloita tai haavaumia, joista voi ottaa pumpulitikulla näytteen. Verikokeesta tutkittava vasta-ainetesti voi kertoa viruksen oireettomasta kantajuudesta, mutta se ei määrittele tarkemmin viruksen sijaintia (esim. huuliherpes).

Vaikuttaako herpes raskauteen?

Raskauden aikana äidin sairastama genitaaliherpes voi tarttua sikiöön tai synnytyksen yhteydessä vastasyntyneeseen. Neuvolassa kartoitetaan äidin ja isän herpestilanne ja tarpeen vaatiessa raskauden loppupuoliskolla voidaan äidille aloittaa estolääkitys synnytyksen lähestyessä.

Lue lisää:

Onko papilloomavirusrokotteesta apua, jos minulla on jo todettu kondylooma?

Papilloomavirusrokote on ensisijaisesti suunniteltu nuorille, joiden sukupuolielämä ei ole vielä alkanut. Rokotteella ei ole hoitavaa vaikutusta jo todettuihin kondyloomiin.

Lue lisää:

HUS: Minulla todettiin viime käynnillä kondyloomia ja sain niihin jäädytyshoitoa, kuinka voin tulla uudestaan kontrolliin?

Kondyloomien jäädytysväli on yleensä 2–3 viikkoa.

Katso tarkemmat ja ajantasaiset ohjeet Sukupuolitautien poliklinikka tästä.

Onko kondylooma kehossani loppuelämän?

Virus voi olla aktiivinen 1–2 vuoden ajan. Kuitenkin on aina mahdollista kohdata uusia virustyyppejä, ja kondyloomia voi ilmestyä uudelleen pitkänkin oireettoman ajan jälkeen.

Lue lisää:

Onko teillä käytössä hiv:n pikatestausta?

Sukupuolitautien poliklinikalla ei ole käytössä hiv:n pikatestiä. Esimerkiksi Hiv-point tarjoaa pikatestausta ajanvarauksella.

Lue lisää:

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018