Siirry sivun sisältöön

Potilasohje ihonsiirtoleikkauksen jälkeen

Mitä tulee huomioida, kun ihokasvaimen leikkauksen jälkeen haava on suljettu ihonsiirteellä?

Teille on tehty ihonsiirtoleikkaus, jossa poistetun ihoalueen tilalle on siirretty omaa ihoanne. Ihonsiirre on kiinnitetty ompeleilla haava-alueen reunaan ja peitetty sidoksilla, jotka on ommeltu ihoon kiinni.

  • Leikkausalueen sidoksia EI saa poistaa eikä kastella ennen ompeleiden poistoa. Sidos ja ompeleet poistetaan hoitavassa yksikössä.

  • Toimenpiteen jälkeen on tärkeää välttää leikkausalueen liikuttamista ja koskettelua, koska ne saattavat aiheuttaa siirteen alla verenvuotoa ja irrottaa siirteen alustastaan.

  • Jos siirre on kasvoilla, kumartamista ja ponnistelua on vältettävä parin viikon ajan. Ensimmäisinä vuorokausina makuuasennossa on hyvä käyttää ylimääräistä tyynyä pään alla.

  • Mikäli siirre sijaitsee alaraajassa, raaja on pidettävä kohoasennossa ja kävelyä on hyvä välttää. Käsi, johon on tehty ihonsiirreleikkaus, on hyvä pitää kantoliinassa, ja käden käyttöä tulee välttää.

  • Parina ensimmäisenä päivänä toimenpiteen jälkeen haavassa voi olla kipua ja turvotusta. Särkyyn voitte ottaa apteekissa ilman reseptiä myytävää parasetamolia.

  • Tupakointia on tärkeä välttää täysin 2–3 viikon ajan leikkauksesta. Tupakoinnin on todettu hidastavan haavan paranemista ja altistavan infektioille. Nikotiini supistaa ääreisverenkiertoa, vaikeuttaa kudosten hapensaantia ja voi aiheuttaa siirteeseen kuolion.

Päivitetty 13.6.2018