Siirry sivun sisältöön

Arven liikakasvu ja keloidi

Joskus ihomuutoksen leikkauksen tai muun hoidon jälkeen voi iholle kehittyä arven liikakasvua tai muodostua arpikeloidi. Myös ihon traumat tai tietyt ihotaudit (kuten esimerkiksi vesirokko ja akne) saattavat aiheuttaa hankalia arpia.

Arven liikakasvu (hypertrofia) on laajentunut arpi, joka nousee ihosta koholle, mutta ei leviä arpialueen ulkopuolelle eikä myöskään oireile. Hypertrofinen arpi rauhoittuu yleensä kuukausien kuluessa itsestään, lopettaa kasvamisen ja madaltuu.

Arpikeloidi sen sijaan nousee aina iholta koholle ja yli entisten arpireunojen aiheuttaen usein kipua, kihelmöintiä, kutinaa tai kiristystä. Arpikeloidi saattaa jatkaa kasvuaan useiden vuosien ajan.

Arpikeloidi syntyy herkimmin rintakehälle, hartioihin ja yläselkään sekä joskus kaulaan tai niskaan, korvalehtiin, harvemmin kasvoille. Periaatteessa arven liikakasvua tai arpikeloidia voi kuitenkin syntyä ihan mille tahansa ihon alueelle.

Arven liikakasvun ja keloidin ehkäisemiseksi voi haavan ompeleiden poiston jälkeen jatkaa tavallisen ja edullisen haavateipin käyttöä arven päällä joitakin viikkoja tai jopa kuukausia. Teipin antama ulkoinen tuki ympäröivälle kudokselle saattaa vähentää arven liikakasvun ja keloidin riskiä.

Apteekeissa on saatavana myös geelejä, voiteita, öljyjä sekä laastareita, joiden väitetään estävän tai pienentävän arpia. Laajempaa tutkimustietoa näiden hyödystä ei ole, mutta ainakin yllä mainituilla ihon keloidiriskialueilla suositellaan vähintään ihoteipin käyttöä pidempään toimenpiteen jälkeen. Silikonilevyjen tai painehoidon tehostakaan ei ole selkeää näyttöä, mutta niillä oireita voidaan vähentää.

Jos keloidi muodostuu, voidaan sitä yrittää hoitaa esimerkiksi arven sisäisillä kortisoni-injektioilla. On joitakin muitakin keinoja keloidin hoitamiseksi, mutta täysin näkymätöntä arpikeloidista ei saa juuri koskaan. Keloidin hoitamisella pyritään oireiden vähentymiseen tai poistumiseen. Jos arpikeloidi leikataan pois, seuraa lähes aina uusi keloidi samalle alueelle. Leikkaushoitoa ei siis suositella. Hyvin hankalien, vaikeiden ja kiristävien keloidien hoitona voidaan poikkeustapauksissa harkita leikkausta yhdistettynä arven sädehoitoon.

Arpikeloidiriskin vuoksi suositellaan hyvänlaatuisten ihomuutosten poistamisen välttämistä yllä mainituilla riskialueilla. Esimerkiksi rintakehän tai yläselän hyvänlaatuisten luomien poisto kirurgisesti voi aiheuttaa hankalasti oireilevan arpikeloidin.

Jokaisesta ihon kirurgisesta toimenpiteestä täytyy hyväksyä näkyvän tai muutoin oireilevan arven mahdollisuus.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Päivitetty 15.8.2018