Psoriaasin paikallis- eli voidehoidot

Lievää tai paikallista psoriaasia hoidetaan yksinomaan voidehoidoilla. Myös vaikeammissa tautimuodoissa paikallishoitoa käytetään muun hoidon rinnalla.

​​

Voidehoidon kulmakivenä ovat keskivahvat tai vahvat kortisonivoiteet kuureittain käytettynä. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää vahvan kortisonin ja D-vitamiinijohdoksen yhdistelmää kuuriluontoisesti tai ylläpitohoitona pelkkää D-vitamiinijohdosvoidetta.

Tyypillisesti kortisonia sisältäviä lääkevoiteita käytetään ihottuma-alueille kerran vuorokaudessa 2–3 (jopa 4) viikon kuureina, ja kuurien välissä pidetään vähintään 1–2 viikon tauot, jonka jälkeen hoito voidaan tarvittaessa aloittaa uudestaan.

Vahvoja kortisonivoiteita käytettäessä voiteen määrän ei tulisi ylittää 30–50 grammaa viikossa. Laaja-alaista psoriaasia hoidettaessa tai hyvin vahvoja kortisonivoiteita käytettäessä suositellaan hoidon lopettamista asteittain esimerkiksi siirtymällä jakson lopussa miedompaan kortisonivoiteeseen.

Ohuille ihoalueille kuten kasvoihin ja taivealueille sekä lasten psoriaasiin käytetään miedompia kortisonivoiteita lyhyempinä jaksoina (esimerkiksi 1–2 viikon kuurit). Lääkäri voi määrätä ohuille ihoalueille myös takrolimuusivoidetta, vaikka psoriaasin hoito ei ole takrolimuusivoiteen virallinen käyttöaihe.

Hiuspohjan psoriaasia hoidetaan keskivahvoilla tai vahvoilla kortisoniliuoksilla kerran vuorokaudessa yleensä 1–2 viikon kuureina. Hyvin paksuun hilseilyyn hiuspohjassa tai muulla iholla voidaan käyttää muutamien päivien jaksoina salisyylihappovalmisteita kuorimaan ja irrottamaan hilsettä.

 

Kyllä

Päivitetty  13.11.2017