Atooppisen ihottuman muu hoito

Voidehoidon lisäksi atooppista ihottumaa voidaan hoitaa erilaisilla sidoksilla ja kääreillä.

​Atooppisen ekseeman käypä hoito -suosituksesta löytyvät videot, joissa havainnollistetaan, miten sidoksia ja peittohoitoa käytetään.

Haitarin otsikkotaso2
Sidokset

Kovasti kutisevassa ihottumassa ihoa voi suojata raapimiselta käyttämällä ihottuma-alueiden suojana joustavia sidoksia. Sidoksia käytetään erityisesti raajojen ihottumassa.

Sidoksena voidaan käyttää esimerkiksi putkisukkaa. Sidos laitetaan iholle perusvoiteen tai lääkevoiteen imeydyttyä.

Käsien ihottumassa voi käyttää suojana puuvillaisia hanskoja.

Sinkkivoidesukka

Sinkkivoidesukat sisältävät sinkkioksidipastaa ja sopivat raajojen sitkeän, hilsehtivän ihottuman hoitoon. Sinkkisukka laitetaan lääkevoiteen tai perusvoiteen päälle ja kiinnitetään paikoilleen putkisukalla tai sideharsolla. Sukka voi olla paikoillaan muutaman päivän eli kunnes se kuivahtaa.

Peittohoito

Kortisonivoiteiden imeytyminen saattaa lisääntyä peittohoidolla, jota voidaan käyttää sitkeän, pienialaisen ihottuman hoidossa. Peittohoidossa ihottuma-alue peitetään apteekista saatavalla hydrokolloidilevyllä eli niin sanotulla keinoiholla, jonka alle on laitettu liuosmuotoista kortisonia. Hydrokolloidilevy saa olla paikoillaan useamman päivän, ja tämän jälkeen hoitoa jatketaan usein tavanomaisella lääkevoitelulla.

Kosteat kääreet

Ihottuman ollessa akuutti, kuumottava ja vetistävä, saattavat kosteat kääreet rauhoittaa ärtynyttä ihoa. Kosteiden kääreiden käyttö lopetetaan ihottuman kuivahdettua.

Valmistus ja käyttö

Sidos, esimerkiksi harsotaitos tai pala vanhaa lakanakangasta tai ohutta pyyheliinaa, taitellaan 3–4-kerroksiseksi taitokseksi ja kastellaan apteekista saatavalla keittosuola- tai sinkkisulfaattiliuoksella (0,25 %). Sidoksesta puristetaan liika neste pois, ja sidos asetetaan hoidettavalle ihoalueelle. Haihtumisen estämiseksi sidoksen päälle voidaan levittää esimerkiksi voipaperia. Kääreen voi vielä kiinnittää kuivalla sidoksella.

Keittosuolaa ja sinkkisulfaattiliuosta saa apteekista ilman reseptiä.

Kostealla sidoksella hoidetaan vetistävää ihottuma-aluetta noin 30–60 minuutin ajan. Tämän jälkeen ihottuma-alueelle levitetään joko lääkevoide tai perusvoide. On tärkeää huolehtia, että sidos ei pääse kuivumaan.

Lisätietoa:

Valohoito atooppisen ihottuman hoitomuotona

Jos paikallishoidosta ei ole riittävää apua, voidaan atooppisen ihottuman hoidossa käyttää UV-valohoitoa. Hoidon teho perustuu UV-säteiden aikaansaamaan immunologisen tulehdusprosessin vaimenemiseen. Valohoitojakso koostuu yleensä 15–20 hoitokerrasta ja hoidossa käydään 2–3 kertaa viikossa. Valohoitoa voidaan antaa sairaaloiden ihotautipoliklinikoilla tai yksityisissä valohoitopisteissä. Hoitoon tarvitaan lääkärin lähete.

Valohoito sopii raskaana oleville, mutta lapsille valohoitoa annetaan vain harkiten erikoislääkärin valvonnassa. Valohoitojakson aikana voi käyttää kortisonivoiteita lääkärin ohjeen mukaan, mutta takrolimuusi- tai pimekrolimuusivoiteita ei tule käyttää.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018