Siirry sivun sisältöön

Aknen paikallishoito

Aknemuutokset paranevat hitaasti ja ihon paikallishoito vaatii aikaa. Aknen paikallishoito valitaan akne- ja ihotyypin mukaan.

Paikalliset a-vitamiinipohjaiset valmisteet eli retinoidit ovat aknen ensisijainen paikallishoito. Niitä on saatavana emulsiovoiteina ja geeleinä eri vahvuisina. Retinoidien on todettu vähentävän musta- ja valkopäitä, talin liikatuotantoa ja bakteerien määrää iholla. Retinoidit ovat tehokkaita komedo- ja märkäpääaknessa. Retinoidien hoitovaste alkaa usein hitaasti 3-4 viikon kuluttua aloittamisesta, mutta joillakin potilailla hoitovasteen saavuttaminen voi kestää 1-3 kuukautta.

Paikallishoito retinoideilla on todettu tehokkaaksi ja turvalliseksi ja ne sopivat myös pitkäaikaishoitoon. Niillä on todettu myös aknearpia estäviä ja tasoittavia vaikutuksia. Raskaana olevat ja imettävät eivät saa käyttää paikallisia A-vitamiinivalmisteita.

Tuotteita (voiteet tai geelit) levitetään ohuelti kaikille aknealueille pääsääntöisesti iltaisin. Kasvot pestään miedolla pesunesteellä ennen tuotteen levittämistä. Silmäluomet, sierainten ja suun ympäristö jätetään hoitamatta.

Erityisen herkkäihosilla paikallishoito voidaan aloittaa joka toinen päivä 3-4 viikon ajan kunnes siirrytään jokapäiväiseen hoitoon.

Perusvoiteita voi käyttää hoidon aikana, esimerkiksi aamulla ja päivällä, jotta ihon kuivuminen ja ärsytys vähenee.

Atooppista ihottumaa sairastavilla voi olla tarpeellista jatkaa ihottuman hoitoa aknehoidon rinnalla.

Tällä hetkellä saatavilla on kaksi paikallista retinoidivalmistetta: adapaleeni 0,1% geeli ja tretinoiini 0,05% ja 0,025% emulsiovoide.

Retinoidien vaikutustavasta johtuen ne kuivattavat ja joskus ärsyttävät ihoa. Tämä ilmenee yleensä ihon hilseilynä, kiristyksen ja kuivuuden tunteena ja punoituksena. Lievä ihoärsytys on yleinen sivuvaikutus, joka menee yleensä ensimmäisten hoitoviikkojen aikana ohi.

Ihoärsytystä voi vähentää käyttämällä tuotteita joka toinen päivä tai levittämällä perusvoidetta illalla hoidon jälkeen. Liiallisessa ihoärsytyksessä myös vaihto miedompaan tuotteeseen voi auttaa.

Erittäin herkällä iholla hoitoa voidaan toteuttaa ensimmäisten 3-4 viikon aikana siten, että retinoidia levitetään illalla ja sen annetaan vaikuttaa 3-4 tuntia, jonka jälkeen kasvot pestään ja levitetään perusvoidetta. Kun tuotetta siedetään hyvin, voidaan siirtyä yön yli hoitoon.

Mikäli iholla esiintyy vahvaa ärsytystä tai punoitusta on hoito tauotettava tai siirryttävä toiseen tuotteeseen.

Yhdistelmävalmisteet sisältävät kahta erilaista vaikuttavaa ainetta ja niitä käytetään erityisesti märkäpääaknessa. Reseptillä on saatavana kolmea erilaista yhdistelmävalmistetta. Antibioottia sisältäviä valmisteita ei pitäisi käyttää yhtäjaksoisesti pidempään kuin kolme kuukautta.

Aknevoiteet ja -geelit levitetään yleensä iltaisin kaikille niille alueille, joilla aknea on esiintynyt, eikä vain sen hetkisiin näppylöihin. Hoidon teho nähdään usein vasta 2-3 viikon kuluttua. Aknehoitoa ei tulisi sen vuoksi lopettaa tehottomana liian aikaisin.

Atsealiinihappo

Käytetään komedo- ja märkäpääaknen hoidossa. Atselaiinihapolla on ihoa kuoriva ja tulehdusta rahoittava vaikutus. Suomessa lääkettä saa reseptillä kahdessa muodossa: 15% geeli tai 20% emulsiovoide.

Bentsoyyliperoksidi

Käytetään erityisesti märkäpääaknen hoidossa. Bentsoyyliperoksidi puhdistaa ihoa ja vähentää tulehdusta. Se on tehokas etenkin märkäpääaknessa. Sitä on saatavana ilman reseptiä geelinä ja pesunesteenä. Joillakin potilailla se saattaa aiheuttaa ihoärsytystä. Bentsoyyliperoksidi vaalentaa tekstiilit.

Klindamysiini

Klindamysiini on paikallinen antibioottivalmiste, jota voidaan käyttää jaksottaisesti märkäpääaknen hoidossa. Se on tehokas etenkin yksittäisten märkäpäiden (finnien) hoidossa. Sen lisäksi suositellaan yleensä käytettäväksi myös muuta paikallishoitoa (retinoidit, atselaiinihappo, bentsoyyliperoksidi). Lääkettä on saatavana reseptillä liuos- tai emulsiomuodossa.

Kaikki aknen paikallishoitovalmisteet voivat aiheuttaa ihon kuivumista ja punoitusta varsinkin hoidon alkuvaiheessa. Silloin aknevoidetta- tai geeliä kannattaa pitää iholla lyhyemmän aikaa. Hoitokertoja myös voi harventaa niin että käyttää aknevoidetta tai –geeliä vain joka toinen tai joka kolmas ilta. Aknen hoidossa voi myös pitää taukoja jos iho ärtyy voimakkaasti. Tarvittaessa paikallishoito on vaihdettava.

Perusvoiteita kannattaa käyttää aknehoidon rinnalla (esimerkiksi aamuisin ja päivisin). Myös aknevoiteen tai -geelin päälle muutaman minuutin kuluttua levitetty kevyt perusvoide vähentää ärsytysoireita, jotka menevät yleensä ohi, kun iho tottuu aknen paikallishoitoon. Alkuvaiheessa (2–3 viikon ajan) paikallishoitovalmisteen voi pestä iholta pois jo muutaman tunnin kuluttua.

On tärkeää jatkaa paikallishoitoa kunnes akne on rauhoittunut. Jos akne uusii hoidon lopettamisen jälkeen tiheästi, voidaan tarvita ylläpitohoitoa, esimerkiksi kaksi kertaa viikossa pitkäjaksoisesti. Ylläpitohoitoon sopivat paikalliset retinoidit, atselaiinihappo tai adapaleenin ja bentsoyyliperoksidin yhdistelmävalmisteet.

Pelkkää aknen antibioottihoitoa (antibioottivoiteet tai -liuokset) ei tule käyttää mahdollisen antibioottiresistenssien kehittymisen takia.

Aknen pitkäaikaishoitoon sopivat paikalliset retinoidit (adapaleeni, tretinoiini) ja atselaiinihappo.

Ennaltaehkäisevä paikallishoito voi vähentää aknen pahenemisvaiheita.

Päivitetty 15.8.2018