Siirry sivun sisältöön

Infektioiden vaikutus ihokasvaimille altistumiseen

Jotkut virukset voivat aiheuttaa syöpään johtavia mutaatioita ihmisten soluissa. Näihin kuuluvat esimerkiksi ihmisen papilloomavirus (HPV) ja HI-virus (HIV). Virusinfektio lisää riskiä sairastua syöpään, mutta ei välttämättä johda sairauden syntyyn.

HPV

Ihmisen papilloomavirus (Human Papilloma Virus) eli HPV on hyvin yleinen virus, jonka lähes jokainen saa jossakin vaiheessa elämäänsä. Nuorilla, seksuaalisen kanssakäymisen aloittaneilla naisilla ja miehillä virus on niin yleinen, että sitä pidetään jopa tavallisena löydöksenä. Useimmat sairastavat HPV:n aiheuttaman infektion tietämättään, sillä se on useimmiten oireeton ja paranee itsestään.

Jotkut ihmisten papilloomavirukset voivat lisätä riskiä sairastua ihon oka- ja tyvisolusyöpään. Nämä virukset ovat eri tyyppiä kuin virukset, jotka lisäävät riskiä sairastua kohdunkaulasyöpään ja muihin syöpiin naisten ja miesten sukupuolielinten limakalvoilla.

Suomen rokotusohjelmaan on lisätty vapaaehtoinen rokote papilloomavirusta vastaan, ja sitä tarjotaan maksutta kaikille 11–12-vuotiaille tytöille.

Epidermodysplasia verruciformis (EV), harvinainen periytyvä oireyhtymä, altistaa elimistön HPV-infektioille, ja potilailla on lisääntynyt riski sairastua okasolusyöpään aurinkoaltisteisilla alueilla jo 20–40 vuoden iässä.

HIV

Hi-virus aiheuttaa hoitamattomana pysyvän, ihmisen puolustusjärjestelmää tuhoavan infektion. HIV tappaa hitaasti soluja, joihin se on pysyvästi pesiytynyt. Auttajasolujen tuhoutuessa infektio- ja syöpäriski kasvaa, ihosyövistä etenkin oka- ja tyvisolusyöpien riski lisääntyy.

Kaposin sarkooma on ihosyövän muoto, jota ilmenee HIV-potilailla, kun tauti on edennyt AIDS-vaiheeseen.

Päivitetty 15.8.2018