Tippuri

Tippuri on Neisseria gonorrhoeae -bakteerin aiheuttama seksiteitse tarttuva tulehdus. Tippurin itämisaika on hyvin lyhyt, oireita voi ilmaantua jo muutamassa päivässä tartunnan jälkeen. Kondomi suojaa tippuritartunnalta.

Mitä oireita tippuri aiheuttaa?

Miehillä tippurin oireena on yleensä runsasta kellertävää vuotoa virtsaputkesta, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsaamiskipua. Yli puolella tartunnan saaneista naisista tippuri on täysin oireeton. Oireena naisilla saattaa esiintyä kirvelyä virtsatessa, lisääntynyttä virtsaamistarvetta, lisääntynyttä valkovuotoa ja alavatsakipua.

Tippuri voi tarttua suuseksin välityksellä aiheuttaen suuontelon ja nielun tulehduksen. Anaaliseksitartunnasta voi aiheutua myös peräsuolen tulehdus, ja eritteiden välityksellä tippuri voi tarttua myös potilaan omaan silmään aiheuttaen rajun sidekalvopunoituksen.

Hoitamattomana tippuri voi edetä myös lisäkiveksiin tai munanjohtimiin ja vaikeimmissa tapauksissa aiheuttaa lapsettomuutta.

Miten tippuri todetaan?

Tippuritartunta voidaan todeta ensivirtsanäytteestä tai vanutikulla otetusta näytteestä kohdunkaulan kanavasta, nielusta tai peräsuolesta. Bakteerin lääkeherkkyys varmistetaan ennen hoitoa viljelynäytteellä.

Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle, joissa tutkimus ja hoito ovat maksuttomia.

Miten tippuria hoidetaan?

Tippuri hoidetaan antibiooteilla, yleensä sekä pistoksella että tableteilla. Hoidon jälkeen on tärkeää käyttää kondomia jälkitarkastukseen saakka paranemisen varmistamiseksi ja tartuttamisen ehkäisemiseksi. Vakituinen seksikumppani hoidetaan aina samanaikaisesti, ja muut partnerit ohjataan tutkimuksiin.

Hoidon jälkeen kuukauden kuluttua varmistetaan taudin paraneminen uusilla näytteillä.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018