Siirry sivun sisältöön

Isotretinoiini aknen hoidossa

​Vaikeassa ja arpeuttavassa aknessa ensisijainen hoito on ihotautilääkärin määräämänä suun kautta otettava isotretinoniini, joka on a-vitamiinipohjainen suun kautta otettava lääke.

Ota yhteyttä lääkäriisi, jos akne pahenee huomattavasti tai esiintyy jatkuvaa päänsärkyä tai näköhäiriöitä tai ilmaantuu voimakasta huulien, ihon, nenänlimakalvojen tai silmien kuivumista tai voimakkaita lihas- ja nivelkipuja tai mielialanvaihteluja.

Isotretinoiini saattaa vaikuttaa maksan toimintaan. Maksa-arvoja ja rasva-arvoja seurataan säännöllisillä verikokeilla ennen´hoidon aloittamista ja sen aikana.

Isotretinoiinihoito kestää yleensä 6-12 kuukautta. Hoidon kesto riippuu annoksen suuruudesta ja siitä miten akne rauhoittuu.

Hoito voidaan aloittaa myös silloin, kun oikein toteutetut muut hoidot osoittautuvat tehottomiksi tai jos akne on uusinut toistuvan asianmukaisen lääkevoidehoidon ja suun kautta otettavan antibioottihoidon jälkeen. Isotretinoiinihoitoa saavat määrätä vain ihotautien erikoislääkärit.

Toimenpidevaroajat

Isotretinoiinihoito voi vaikuttaa ihon ja limakalvojen haavojen parantumiseen. Tämän takia isotretinoiinihoidon aikana ja kuusi kuukautta sen lopettamisen jälkeen on vältettävä toimenpiteitä, joille ei ole tärkeää syytä.

Kosmeettiset toimenpiteet

Isotretinoiinihoidon aikana ja kuusi kuukautta sen lopettamisen jälkeen on vältettävä kemiallisia kuorintoja, laserhoitoja ja kosmeettisia leikkauksia.

Silmien laserleikkaus

Silmien laserleikkauksia (esimerkiksi Lasik) on vältettävä isotretinoiinihoidon aikana ja kuusi kuukautta sen lopettamisen jälkeen. On tärkeä kysyä etukäteen toimenpiteen tekevältä silmälääkäriltä neuvoa.

Lääketieteelliset tärkeät leikkaustoimenpiteet

Leikkaukset suunnitellaan yhdessä toimenpiteen suorittavan lääkärin kanssa. Potilaan on muistettava kertoa kaikille hoitaville lääkäreille isotretinoiinihoidostaan.

Leikkauksia, joille on olemassa tärkeä lääketieteellinen syy, ei tulisi siirtää isotretinoiinihoidon takia.

Päivitetty 15.8.2018