Siirry sivun sisältöön

Prick-testi eli ihopistokoe

Prick-testit eli ihopistokokeet ovat välittömän allergian eli IgE-välitteisen yliherkkyyden tutkimusmenetelmä. Useimmilla atoopikoilla on siitepöly- tai eläinallergioita, joita voidaan tutkia näillä testeillä.

Ihopistokoealue käsivarressa. Paukamat kuvastavat positiivisia reaktioita.

Prick-testeissä pistetään tutkittavaa ainetta ihon pintaan. Ihonpistokokeessa ihon pinnalle voi muodostua paukama eli positiivinen reaktio. Paukama tarkoittaa herkistymistä kyseessä olevalle testattavalle aineelle, mutta se ei tarkoita suoraan oireista allergiaa. Allergian oireita ovat esimerkiksi nuha, silmien kutina ja vetistys, ihon kutina ja punoitus sekä astman oireet.

Perussarja on yleisin testisarja ja siihen kuuluvat mm. koivu, timotei, pujo, kissa, koira, hevonen ja huonepölypunkki Dermatophagoides pteronyssinus. Käytettävissä on myös muita sarjoja. Useille testiaineille on olemassa valmiita kaupallisia testiuutteita mutta monia aineita tutkitaan sellaisenaan. Joskus potilas joutuu toimittamaan halutun aineen itse testattavaksi, mikäli se ei kuulu varsinaisiin testisarjoihin.

Miten prick-testi tehdään?

Prick-testeillä tutkitaan välitöntä eli IgE-välitteistä allergiaa. Allergialääkkeet eli antihistamiinit estävät testireaktioita ja ne tulee olla tauolla vähintään 5 vuorokautta ennen tutkimusta. Testit tehdään kyynärvarren sisäpuolen terveelle iholle. Käsivarsiin ei saa laittaa rasvoja testauspäivänä eikä edeltävänä iltana.

Päivitetty 15.8.2018