Potilasohje ihokasvaimen leikkauksen jälkeen

Mitä tulee huomioida ihokasvaimen leikkauksen jälkeen?

  • Ellei toisin ole sovittu, voidaan sideharsotaitokset poistaa haavan päältä 1–2 vuorokauden kuluttua. Harsotaitoksen alla oleva ihoteippi pidetään haavan suojana ompeleiden poistoon saakka. Ompeleiden poiston yhteydessä asetetaan haava-alueelle uusi ihoteippi, jonka annetaan olla paikoillaan, kunnes se irtoaa, mieluiten viikon ajan.
  • Lyhytkestoiseen suihkuun voi mennä parin päivän kuluttua leikkauksesta. Saunaan, kylpyyn tai uimaan voi mennä vasta ompeleiden poiston jälkeen. On huomioitava, että haava ei kestä kevyttäkään rasitusta useaan viikkoon ja saattaa aueta etenkin kosteassa hautomisen jälkeen vielä muutaman viikonkin kuluttua toimenpiteestä.
  • Leikkausalueen rasittamista tai venytystä on vältettävä alkuviikkoina. Kumartelu, nostaminen ja muu ponnistelu saattavat ensimmäisten päivien aikana aiheuttaa verenvuotoa haava-alueelle. Kasvojen alaosan ja suun alueen leikkausten jälkeen suositellaan pehmeää ruokaa. Hammasproteesin käyttö huulileikkausten jälkeen ei useinkaan ole mahdollista.
  • Toimenpiteen jälkeiseen kipuun tai särkyyn voi käyttää tavanomaisia apteekista myytäviä särkylääkkeitä. Jos kipu ei hellitä parin päivän kuluttua tai alkaa vasta muutaman päivän jälkeen, voi kyseessä olla haavan tulehtuminen ja tällöin suositellaan yhteyttä leikkaavaan yksikköön.
  • Pieni vuoto tyrehtyy yleensä painamalla keskeytyksettä 10–20 minuuttiaharsotaitoksella. Jos toimenpidealueella esiintyy runsasta vuotoa, särkyä, turvotusta tai kuumotusta, ottakaa yhteys leikkaavaan yksikköön (arkisin klo 8–15) tai sairaalapäivystykseen, mikäli ongelmia ilmaantuu iltaisin ja viikonloppuisin.
  • Usein leikkaushaavat suljetaan myös ihon sisäisillä, sulavilla ompeleilla, jotka yleensä sulavat itsestään lähikuukausina. Joskus ne kuitenkin resorboituvat heikosti ja työntyvät ajan myötä arven pintaan aiheuttaen finnityyppisiä näppylöitä tai langanpäät tuntuvat karheina arvessa. Tämä tapahtuu tyypillisimmillään noin 2–3 kuukautta leikkauksesta eikä ole merkki ihosyövän uusimisesta tai leikkaushaavan tulehduksesta. Reaktio yleensä rauhoittuu itsestään parissa viikossa. Jos langanpäät tuntuvat sormin, voi tikin poistaa pinsetillä.
 

Kyllä

Päivitetty  22.11.2017