Kondylooma

Kondyloomia aiheuttavat ihmisen papilloomavirukset (HPV).  Niitä esiintyy genitaalialueen iholla ja limakalvoilla näkyvinä syylämäisinä muutoksina. Kondylooman itämisaika vaihtelee kuukausista vuosiin.

Mitä oireita kondylooma aiheuttaa?

Kondyloomat ovat syylämäisiä muutoksia, joita todetaan naisilla yleisimmin ulkosynnyttimien alueella ja miehillä esinahan alla, peniksen varressa, virtsaputken suulla sekä peräaukon ympärillä. Kondylooma on useimmiten oireeton, mutta voi aiheuttaa kutinaa, punoitusta ja ihon rikkoutumista. Kondylooma tarttuu useimmiten seksiteitse suorassa limakalvokontaktissa. Ihon ja limakalvon muu samanaikainen tulehdus tai rikkoumat lisäävät tartuntariskiä.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Kuva: kondylooma

Miten kondylooma todetaan?

Kondylooma todetaan tyypillisten iho- ja limakalvomuutosten perusteella. Toistaiseksi ei ole olemassa testiä oireettomien taudinkantajien löytämiseksi. HPV-tartunta voi aiheuttaa kohdunkaulaan solumuutoksia, jotka voidaan todeta irtosolunäytteessä.

Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle, joissa tutkimus ja hoito ovat maksuttomia.

Miten kondyloomaa hoidetaan?

Vain näkyviä kondyloomamuutoksia voidaan hoitaa. Kondyloomia hoidetaan kotona paikallishoidoilla (voiteet tai penslausliuokset) tai vastaanotolla jäädyttämällä. Virtsaputkessa olevia kondyloomia voidaan hoitaa laserilla hoitopaikasta riippuen.

Elimistö sammuttaa virusinfektion keskimäärin 1–2 vuoden kuluessa. Vakituisessa suhteessa kondomin käytön ei ole todettu nopeuttavan paranemista. Tilapäisten seksikumppanien kanssa kondomia on käytettävä taudin leviämisen ehkäisemiseksi, mutta kondomin antama suoja ei kuitenkaan ole täydellinen. HPV-rokote suojaa HPV-tartunnoilta.

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018