Siirry sivun sisältöön

Miten atooppinen ihottuma vaikuttaa ammatinvalintaan?

Atooppinen iho on kuiva ja reagoi herkemmin erilaisille ulkoisille ärsykkeille, mikä voi laukaista tai pahentaa ihottumaa. Työelämässä alttiina on erityisesti käsien iho.

Atooppinen ihottuma alkaa usein jo lapsena tai nuorena. Atooppinen käsi-ihottuma voi alkaa jo tässä vaiheessa tai ilmaantua myöhemmällä iällä. Koska atopia on pysyvä ominaisuus, ja atooppinen ihottuma, erityisesti käsi-ihottuma, pahenee erilaisista ihoa ärsyttävistä tekijöistä, on se suositeltavaa huomioida jo tulevia opintoja ja ammatinvalintaa suunniteltaessa.

Suositeltavimpia töitä käsi-ihottumapotilaalle ovat käsien ihon suhteen puhtaat ja kuivat työtehtävät, kuten toimistotyyppinen työ.

Käsi-ihottumaa pahentavia tekijöitä ovat märkätyö, elintarvikkeiden käsittely, runsas käsienpesu, suojakäsineiden hautova vaikutus, likaiset ja pölyiset työtehtävät, voimakkaiden aineiden, kuten liuottimien, öljyjen ja pesuaineiden käsittely, sekä runsas mekaaninen rasitus. Näitä tekijöitä esiintyy tyypillisesti esim. keittiötyössä, elintarviketyössä, siivoustyössä, korkeaa hygieniatasoa vaativassa hoitotyössä, kampaamo- ja kauneudehoitoalalla, hierontatyössä, likaisissa ja pölyisissä työtehtävissä kuten rakennusalalla, LVI-työssä, autonasennuksessa, koneistuksessa ja monella teollisuuden alalla. Laaja-alaisemmassa ihottumassa pahentavia tekijöitä ovat lisäksi esim. hikoilu ja likaiset ja pölyiset työtehtävät.

Tarvittaessa ammatinvalinnasta on hyvä keskustella esimerkiksi TE-toimiston (työ- ja elinkeinotoimisto) tai oppilaitosten ammatinvalinnanohjaajien kanssa.

Päivitetty 10.11.2017