Vesirokko

Vesirokon aiheuttaa herpesvirusryhmään kuuluva varicella zoster –virus. Se on ennen vesirokkorokotteen käyttöönottoa ollut yleinen infektiosairaus leikki- ja kouluikäisillä lapsilla.

Vesirokko tarttuu herkästi viruksen levitessä ilma-, pisara- ja kosketustartuntana sairastuneen hengitysteistä ja ihorakkuloista. Vesirokon itämisaika on noin 2 viikkoa (10 -21 päivää) ja se on tartuttava jo 1-2 päivää ennen ihorakkuloiden ilmaantumista. Tartuttavuus jatkuu niin kauan, kunnes kaikki rakkulat ovat rupeutuneet, vähintään noin 5 vuorokautta ihomuutosten ilmaannuttua.

Terveellä lapsella vesirokko rauhoittuu noin viikossa mutta esim. atooppista ihottumaa tai astmaa sairastavalla lapsella vesirokko voi olla vakava sairaus. Muita riskiryhmiä vakavammalle taudinkuvalle ovat nuoret (yli 12-vuotiaat), aikuiset, raskaana olevat (aiheuttaa vakavan uhan sekä äidille että sikiölle) sekä puolustuskyvyltään heikentyneet potilaat (esim. kortikosteroidihoitoa tai muuta puolustusjärjestelmää heikentävää lääkitystä saavat, HIV/AIDS-potilaat, kantasolusiirron saaneet).

Haitarin otsikkotaso2
 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018