Siirry sivun sisältöön

Klamydia

Klamydia on yleisin bakteerien aiheuttama seksiteitse tarttuva tauti. Itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on 1–2 viikkoa, mutta valtaosa tartunnan saaneista on täysin oireettomia. Oireetonkin klamydia tarttuu.

Mitä oireita klamydia aiheuttaa?

Klamydian oireita ovat kirvely virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve ja alaselkä- ja vatsakipu. Naisilla oireet esiintyvät lisääntyneenä valkovuotona tai verisenä vuotona ja miehillä vuotona virtsaputkesta. Nielun ja peräaukon tartunnoissa klamydia on usein oireeton. Toisinaan klamydia voi aiheuttaa myös nivelkipuja. Klamydia voi tarttua eritteiden välityksellä myös potilaan omaan silmään aiheuttaen sidekalvon tulehduksen.

Hoitamattomana tauti voi levitä naisilla munasarjatulehdukseksi tai miehillä lisäkivestulehdukseksi ja aiheuttaa lapsettomuutta.

Miten klamydia todetaan?

Klamydia voidaan todeta helposti virtsanäytteestä tai vanutikulla otetusta näytteestä virtsaputkesta, nielusta, peräaukosta tai kohdunkaulakanavasta. Näytteenottopaikka riippuu seksitavoista. Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle, joissa tutkimus ja hoito ovat maksuttomia.

Miten klamydiaa hoidetaan?

Klamydia hoidetaan antibioottikuurilla. Hoidon jälkeen on tärkeää käyttää kondomia jälkitarkastukseen saakka paranemisen varmistamiseksi ja tartuttamisen ehkäisemiseksi.

Seksikumppaneita on informoitava klamydiatartunnasta, jotta nämä osaisivat hakeutua tutkimuksiin ja hoitoon. Hoidon jälkeen kuukauden kuluttua varmistetaan taudin paraneminen uusilla näytteillä.

Päivitetty 15.8.2018