Siirry sivun sisältöön

Ihon omaseuranta

​Omaa ihoa on hyvä tarkkailla ja seurata säännöllisesti varsinkin jos on sairastanut jonkin ihosyövän tai ihosyövän esiasteen, tai jos iholla on runsaasti pigmenttiluomia (yli 100).

Omaseuranta tarkoittaa koko iho tarkistamista käyttäen apuna peilejä ja tarvittaessa läheisen apua. Tarkastuksessa tulee kiinnittää huomiota vanhoihin ihomuutoksiin, jotka ovat muuttuneet ja myös uusiin epäilyttävän näköisiin ihomuutoksiin.

Lue lisää:

Melanoomaan viittaavia oireita luomessa voivat olla muodon ja reunan epäsäännöllisyys, värin kirjavuus, kuten mustan, punaisen, sinisen, harmaan ja ruskean eri sävyt ja koon kasvu.

Rasvasyylät (ns. vanhuuden syylät eli seborrooiset/seniilit keratoosit) ovat hyvin yleisiä hyvälaatuisia ihomuutoksia ja niitä voi joskus olla vaikea erottaa ihon pigmenttimuutoksista. Rasvasyyliä on yleensä samalla ihmisellä useita, ja nämä tuntuvat karheilta ja pinta saattaa "murentua" ajan myötä.

Katso kuva rasvasyylästä alla olevasta linkistä:

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Tyvisolusyöpä ilmenee tyypillisimmin hitaasti kasvavana näppylänä, joka toistuvasti haavautuu ja rupeutuu, mutta voi esiintyä myös arpimaisena tai ihottumaa muistuttavana läiskänä. Okasolusyöpä puolestaan voi kasvaa nopeastikin haavautuvaksi näppyläksi ja on usein kosketusarka. Ihosyövän esiasteet muistuttavat usein ihottumaläiskää, mutta ne eivät parane perus- tai kortisonivoiteella.

Epäilyttävät muutokset kannattaa aina näyttää lääkärille. On hyvä huomioida, että kerran hyvälaatuiseksi arvioitu luomi ei aina välttämättä pysy sellaisena.

  • Punoittava, karhea, hilsehtivä läiskä etenkin auringonvalolle altistuneilla ihoalueilla, ei parane voiteilla.

  • Paksuhilseinen läiskä, joka voi olla kivulias.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

ABCDE- sääntö

Luomi on epäilyttävä melanooman suhteen, jos:

ASYMMETRY (epäsymmetria)

epäsäännöllinen, muodon ja pigmentaation suhteen

BORDER (reuna)

epätarkka ja polveileva reuna

COLOR (väri)

eri sävyjä epätasaisesti, (mustaa, punaista, ruskean eri sävyjä), muista luomista poikkeava väri

DIAMETER (koko)

kookkaampi > 5-6 mm

EVOLUTION (kasvu, muutos aiemmasta)

kasvava ja muuttuva luomi

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

  • Näppylä, joka kasvaa hitaasti, haavautuu ja rupeutuu toistuvasti, eikä parane kokonaan. Reuna voi nousta koholle ja keskusta painautua kuopalle.

  • Vaalea, kiinteä ja arpimainen, epätarkkarajainen, lähes huomaamaton mutta joskus rupeutuva läiskä.

  • Punoittava, karhea, herkästi rupeutuva ihottumaa muistuttava läiskä voi viitata pinnalliseen tyvisolusyöpään.

  • Näppylä, syylämäinen uloke tai jo isompi kasvain, joka kasvaa nopeasti ja on haavautunut jatkuvasti. Usein kosketusarka.

  • Tyvi- ja okasolusyövät esiintyvät etenkin auringonvalolle altistuneilla alueilla, kuten kasvoissa, korvalehdissä, muualla pään alueella, mutta ne voivat esiintyä myös muualla keholla.

Katso aiheeseen liittyvät kuvat. Kuvat saattavat aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Päivitetty 15.8.2018