Siirry sivun sisältöön

Suun kautta otettavat antibiootit aknen hoidossa

Suun kautta otettavaa antibioottihoitoa käytetään voimakasoireisessa aknen hoidossa. Sitä käytetään lääkärin määräyksestä yhdessä paikallishoidon kanssa tehostamaan hoitovastetta.

Märkäpääaknessa paikallishoidon rinnalle voidaan lisätä suun kautta otettava antibiootti, yleensä tetrasykliiniryhmän lääke, jos kyseessä on voimakasoireinen akne tai kun oikein toteutettu paikallishoito ei yksinään tehoa. Suun kautta otettava lääkehoito voidaan aloittaa lievemmissäkin tapauksissa, jos akne arpeuttaa ihoa.

Pelkkää suun kautta otettavaa antibioottihoitoa ei tule käyttää mahdollisten antibioottiresistenssien kehittymisen takia. Hoidon aikana pitää aina olla käytössä lääkevoide, joko retinoidi, bentsoyyliperoksidi, atselaiinhappo tai yhdistelmävalmiste.

Tetrasykliiniantibiootit, etenkin doksisykliini ja tetrasykliini, voivat herkistää auringonvalolle. Suomessa saatavista tetrasykliini-antibiooteista lymesykliini on vähiten auringolle herkistävä. Niitä ei saa käyttää alle 12-vuotiailla, raskaana oleville tai imettäville.

Suun kautta otettavaa antibioottihoitoa kannattaa jatkaa siihen saakka, kunnes akne on selvästi rauhoittunut, yleensä 2–4 kuukauden ajan.

Päivitetty 13.11.2017