Siirry sivun sisältöön

Koepalan oton jälkeen sulava lanka

Mitä tulee huomioida kun koepalan otto haava on suljettu sulavalla ompeleella?

  • Koepalahaavanne on suljettu sulavalla (resorboituvalla) langalla.Pitäkää haavan päälle asetettu taitos tai sidos kuivana 2 vuorokautta. Tämän jälkeen poistakaa sidos niin, että alla oleva haavateippi tai haavateipit jäävät paikoilleen. Haavateippi saa kastua pesujen yhteydessä.

  • Haavassa on sulava ommel, joka saattaa irrota teipin poiston yhteydessä. Tämä on normaalia. Haavateipin voi poistaa viikon kuluttua.

  • Mikäli ommel jää vielä paikoilleen, se yleensä irtoaa itsestään muutaman päivän kuluessa. Mikäli ommel ei ole itsestään irronnut 7–14 vuorokauden kuluessa, ylimääräiset langat voi katkaista itse tai ompeleen voi poistaa oman terveysaseman tai työterveyshuollon sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja.

  • Saunaan ja uimaan voi mennä ompeleen tai ompeleiden irrottua.Jos toimenpidealueella esiintyy runsasta vuotoa (pieni verenvuoto tyrehtyy painamalla haavaa keskeytyksettä 10–20 minuuttia), särkyä, turvotusta tai kuumotusta, voitte olla yhteydessä hoitavaan yksikköön.

  • Ellei toisin ole sovittu, lääkärin tulkinta koepalavastauksesta ja tieto jatkosuunnitelmista lähetetään Teille kirjeellä kotiin viimeistään 1 kuukauden kuluttua toimenpiteestä.

Päivitetty 22.11.2017