Siirry sivun sisältöön

Muut ihokasvaimille altistavat UV-säteilyn lähteet

Erilaiset ammatit ja harrastukset saattavat altistaa myös haitalliselle ultraviolettisäteilylle.

Ultravioletti- ja LED-UV-lamppuja käytetään geelikynsilakkojen ja geelikynsien kovetukseen.

Ultravioletti- ja LED-UV-lamppuja käytetään geelikynsilakkojen ja geelikynsien kovetukseen. Kaikissa kynsilampuissa on UV-säteilyä, ja pitkäaikainen, jatkuva ja toistuva altistuminen vanhentaa käsien ihoa ja lisää ihosyöpäriskiä. Käsille suositellaan laitettavaksi aurinkosuojavoidetta (SPF 30+) ennen kynsilampun käyttöä.

Hitsaajat ovat suurin keinotekoiselle UV-säteilylle altistuva ammattiryhmä, sillä hitsatessa syntyy voimakasta lyhytaaltoista UV-säteilyä. Hitsaaja altistuu myös heijasteelle, jossa hitsauksen valokaari heijastuu hitsattavasta materiaalista. Hitsausvalolle altistetut alueet palavat ja vaurioituvat nopeasti. Tärkeää on suojata silmät ja kasvot hitsausmaskilla sekä kaikki iho suojavaatteilla ja kauluksilla.

UV-C-säteilyä käytetään hyväksi desinfiointilampuissa sairaaloissa, elintarviketeollisuudessa ja tutkimuslaboratorioissa. Liimojen ja muovien kovettaminen voidaan tehdä UV-A-lähteillä eli mustavalolampuilla tai UV-B- ja UV-C-säteilyllä. Normaalisti prosesseissa lamput on suojattu siten, että laitteiston käyttäjä ei yleensä altistu säteilylle.

Suojausta ja säteilyaltistusta ohjaa EU-komission Optisen säteilyn direktiivi 2006/25/EY (Non-binding guide to good practice for implementing Directive 2006/25/EC).

Päivitetty 13.6.2018