Siirry sivun sisältöön

Tietoa atooppisen ihottuman hoidosta

Atooppiselle iholle tyypillistä on ihon kunnon aaltoileva oireilu. Hoidolla pyritään saamaan oireet hallintaan ja vähentää taudin pahenemisvaiheita.

Atooppinen ihottuma on pitkäkestoinen, kutiseva ihosairaus, jolle on tyypillistä oireiden aaltoilu. Taudissa saattaa olla pitkiäkin vaikeita vaiheita ja sitten taas helpompia kausia. Juuri tämän vaikeasti ennustettavan aaltoilun takia on tarpeellista tuntea oma ihonsa ja osata hoitaa sitä eri ihottumavaiheissa eri tavoin.

Hoidon tavoitteena on saada oireet hallintaan ja vähentää pahenemisvaiheita. Atooppista ihottumaa ei nykyhoidoin osata pysyvästi parantaa, mutta oikein toteutetulla hoidolla voidaan ihottumaa ja kutinaa yleensä merkittävästi helpottaa. Atooppisen ihottuman tärkein hoito on säännöllinen paikallishoito eli rasvaus. Ihottuman hoidossa käytetään useita erilaisia rasvoja, ja on tärkeää tuntea niiden käytön perusperiaatteet, joita voi sitten soveltaa omaan tilanteeseensa sopivaksi.

Omahoito eli potilaan itsensä toteuttama rasvaus on atooppisen ihottuman hoidon kulmakivi. Atooppisen ihottuman vaatima säännöllinen rasvaus saattaa joskus tuntua rasittavalta, mutta oikein toteutettu hoito rauhoittaa ihon usein hyvin, mikä kannustaa jatkamaan hoitoa. Ihottuman paranemisen myötä myös ihon punoitus, kutina ja hilseily helpottavat.

Atooppista ihottumaa sairastava saa käydä päivittäin suihkussa, myös ihottuman ollessa vaikea. Suihkun jälkeen on hyvä levittää perusvoide tai lääkevoide, joka usein myös levittyy hyvin kostealle iholle.

Ihon pesuun on hyvä käyttää hajusteetonta pH-arvoltaan hapanta tai neutraalia suihkusaippuaa. Suihkusaippuan sijaan ihon ja hiusten pesuun voi käyttää myös vähärasvaista perusvoidetta. Usein myös kylpyveteen sekoitettava ihoöljy rauhoittaa hilseilevää ja karstaista ihoa.

Mikäli atooppista ihottumaa on käsissä, on kädet syytä suojata kumihanskoin märissä töissä, kuten siivotessa ja tiskatessa. Hautumisen ehkäisemiseksi kumihanskojen alle on hyvä pukea puuvillaiset aluskäsineet.

Kutina on yksi atooppisen ihottuman hankalimmista oireista. Kutina heijastelee usein ihottuman vaikeusastetta eli ihottuman ollessa aktiivinen myös kutina on voimakasta. Atooppinen ihottuma on luonteeltaan aaltoilevaa, ja kutina voi olla pahenevan ihottuman ensimmäisiä oireita. Voimakkaasti kutisevaa ihottumaa on usein lähes mahdotonta olla raapimatta, mikä puolestaan pahentaa ihottumaa ja siten myös kutinaa. Noidankehä on valmis.

Atooppisen ihottuman kutinan tärkein ja tehokkain hoito on ihottuman mahdollisimman tehokas paikallishoito. Ihottuman ollessa rauhallinen ihon kutina saattaa rauhoittua perusvoiteella. Ihottuman ollessa vaikeampi tarvitaan lääkevoiteita. Tavoitteena on rauhoittaa ihottuma täysin käyttämällä lääkevoiteita riittävän aktiivisesti ja riittävän pitkään, tarvittaessa ylläpitohoitona. Ihottuman rauhoittuessa myös kutina yleensä helpottaa.

Akuutissa ihottumavaiheessa myös kosteat kääreet rauhoittavat usein kutinaa ja polttelua. Samoin öljykylvyistä voi olla apua. Raajojen ihottumassa putkisukat tai puuvillahanskat ja -sukat estävät raapimista esimerkiksi yöaikaan, ja niiden alla voi kokeilla myös sinkkivoidesukkaa.

Päivitetty 28.11.2017