Gå till sidans innehåll

Om atopiskt eksem

Typiskt för atopisk hud är att huden uppvisar växlande symtom. Med behandlingen strävar man efter att få kontroll över symtomen och minska skov av sjukdomen.

Atopiskt eksem är en kronisk kliande hudsjukdom, som typiskt hör samman med växlande symtom. Sjukdomen kan ha till och med långa svåra skeden och sedan igen lättare månader. På grund av just de här svårförutsägbara växlingarna är det viktigt att känna till sin egen hud och kunna sköta den på olika sätt under eksemets olika skeden.

Syftet med behandlingen är att få symtomen under kontroll och minska skoven. Atopiskt eksem kan inte botas permanent med dagens behandlingar, men med korrekt genomförd behandling kan eksemet och klådan vanligtvis märkbart lindras. Den viktigaste behandlingen av atopiskt eksem är regelbunden lokalbehandling, det vill säga insmörjning. Vid behandlingen av eksemet används ett flertal olika salvor och det är viktigt att känna till de grundläggande principerna för deras användning som sedan kan anpassas enligt den egna situationen.

Egenvård, det vill säga insmörjning som patienten själv utför, utgör hörnstenen i behandlingen av atopiskt eksem. Den regelbundna insmörjningen som atopiskt eksem kräver kan ibland kännas belastande, men en korrekt genomförd behandling lugnar ofta huden bra, vilket uppmuntrar till att fortsätta behandlingen. I och med att eksemet läker lindras även hudrodnaden, klådan och fjällningen.

Den som lider av atopiskt eksem får duscha dagligen, även när eksemet är svårartat. Efter duschen bör man applicera en mjukgörande kräm eller läkemedelssalva, som ofta också enkelt appliceras på fuktig hud.

När man rengör huden bör man använda oparfymerad duschtvål med lågt eller neutralt pH-värde. I stället för duschtvål kan man även använda en mjukgörande kräm med låg fetthalt för att tvätta huden och håret. Ofta lugnar också hudolja som blandas i badvattnet en fjällande och skorvig hud.

Om det atopiska eksemet förekommer på händerna är det bra att skydda händerna med gummihandskar under vått arbete, till exempel när man städar och diskar. Använd bommullshandskar under gummihandskarna för att undvika att huden baddas.

Klåda är ett av de besvärligaste symtomen vid atopiskt eksem. Klådan återspeglar ofta eksemets svårighetsgrad, vilket innebär att när eksemet är aktivt är även klådan kraftig. Atopiskt eksem är till sin natur växlande och klådan kan vara ett första symtom på att eksemet håller på att förvärras. Det är ofta nästan omöjligt att låta bli att skrapa ett eksem med kraftig klåda, vilket för sin del förvärrar eksemet och därmed också klådan. Den onda cirkeln är klar.

Den viktigaste och effektivaste behandlingen av klåda vid atopiskt eksem är en tillräckligt effektiv lokalbehandling av eksemet. När eksemet är i en lugn fas kan klådan lugnas med en mjukgörande kräm. När eksemet är svårare behövs en läkemedelssalva. Syftet är att lugna eksemet helt genom att tillräckligt aktivt och tillräckligt länge använda läkemedelssalvor, vid behov som underhållsbehandling. När eksemet lugnar sig, lindras ofta även klådan.

I ett akut eksemskede lindras klådan och brännandet även av fuktiga förband. Oljebad kan också vara till hjälp. När eksemet förekommer på extremiteterna förhindrar tubsockor eller bomullshandskar att man till exempel skrapar sig på natten och under dessa kan man också prova på att använda en strumpa med zinksalva.

Uppdaterad 28.11.2017