Gå till sidans innehåll

Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdomen som orsakas av bakterier. Inkubationstiden från smitta till symtom är 1–2 veckor, men de allra flesta smittade personer är helt symtomfria. Även symtomfri klamydia är smittsam.

Vilka symtom orsakas av klamydia?

Symtom på klamydia är bland annat sveda vid urinering, tätare urineringsbehov och smärta i nedre delen av ryggen och magen. Hos kvinnor visar sig symtomen som ökade flytningar eller blodig flytning och hos män som flytning från urinröret. Vid smittor i hals och anus är klamydia ofta symtomfri. Ibland kan klamydia också orsaka ledvärk. Klamydia kan också spridas till patientens eget öga genom sekret och orsaka konjunktivit.

Om sjukdomen inte behandlas kan den utvecklas till äggstocksinflammation hos kvinnor eller bitestikelinflammation hos män och orsaka infertilitet.

Hur konstateras klamydia?

Klamydia kan enkelt diagnostiseras med hjälp av ett urinprov eller ett svabbprov som tas från urinröret, svalget, ändtarmsöppningen eller livmoderhalsen. Var man tar provet beror på de sexuella vanorna. Du kan till exempel gå till din hälsocentral eller till en poliklinik för könssjukdomar för att ta prover, där är undersökningen och behandlingen gratis.

Hur behandlas klamydia?

Klamydia behandlas med en antibiotikakur. Efter behandlingen är det viktigt att använda kondom fram till efterkontrollen för att säkerställa läkning och förhindra smitta.

Ens sexualpartner måste informeras om klamydiasmittan så att de kan söka sig till test och behandling. Efter en månads behandling tas nya prover för att kontrollera att sjukdomen botats.

Uppdaterad 15.8.2018