Gå till sidans innehåll

Effekten av ljusbehandling och läkemedel på exponeringen för hudcancer

Vissa sjukdomar behandlas med metoder och läkemedel som kan öka risken för hudcancer. Dessa omfattar bland annat ljusbehandlingar och medicinska krämer som används vid behandling av vissa hudsjukdomar.

Man kan använda konstgjord UV-strålning för att behandla vissa hudsjukdomar, såsom atopisk dermatit och psori​asis. Utrustningen för UV-ljusbehandling får endast användas av utsedd sjukvårdspersonal, och behandlingen kräver en läkarordination.

UV-behandlingsapparater delas in i PUVA-apparater (Psoralen + UV-A) och UV-B-apparater. UV-indexet i dessa apparater är 3–200, vilket innebär att behandlingstiden varierar från tiotals sekunder till några minuter. Behandlingarna ges i en serie av 2–3 gånger i veckan i 15–25 besök beroende på hudsjukdomen.

En långvarig ljusbehandling åldrar huden och kan utsätta den för alla typer av hudcancer, precis som solen. Effekterna kan uppträda inom 2–5 år, men till och med efter 20 år.

PUVA-behandling innebär att man gör huden känslig med psoralen, ett ämne som orsakar ljuskänslighet, mot UV-A-strålar på ett konstgjort sätt, antingen genom ett bad, med tabletter eller salva. Patienten ska skydda det fotosensibiliserade området från solljus med kläder under 12 timmar efter avslutad behandling, även solljus som kommer genom en fönsterruta.

Vid UVB-behandling används ultravioletta B-strålar utan sensibiliserande medel, eftersom strålarna är mer brännande.

Vissa läkemedel tunnar ut hudens hornlager vid behandling av till exempel akne och psoriasis, vilket gör att huden bränns snabbare i solen. Vissa medicinska krämer ska appliceras på huden på kvällen, till exempel bensoylperoxid vid behandling av akne.

Det finns också andra läkemedel, till exempel antibiotika, som kan orsaka hudreaktioner efter exponering för solens eller solarium-UV-strålning. Det är värt att komma ihåg att UV-A-strålning passerar genom glas, även när du kör bil eller står framför ett fönster inomhus.

Om tillverkaren på etiketten anger att läkemedlet gör en känslig för solen, ska skyddsanvisningarna följas. Din apotekare eller läkare kan berätta mer om eventuella interaktioner med solljus.

Uppdaterad 15.8.2018