Gå till sidans innehåll

Andra typer av eksem på handen

Även andra hudsjukdomar i eksemgruppen kan ge symtom på händerna.

Infektiös eksemliknande dermatit är ett endogent eksem (inte orsakat av externa faktorer), som kan utvecklas som utlöst av en ofta kronisk infektion, till exempel en tandinfektion. Man hittar vanligtvis ingen exakt orsak. Eksemet uppvisar vanligtvis symtom i form av perioder med blåsor och klåda, varefter blåsorna torkar ut och skalas av. Eksemet förekommer ofta flera år och kräver effektiv behandling. Infektiös eksemliknande dermatit kan också förekomma på andra hudområden. Nummulärt eksem kan uppvisa liknande symtom.

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som kan förekomma på många hudområden. Sjukdomen kan också uppvisa symtom på händerna, ibland även självständigt. Psoriasis på händerna hör ofta även samman med symtom på fotsulorna. Psoriasisartrit är vanligare bland personer med psoriasis på händerna och fötterna. Till symtombilden hör vanligtvis små tydligt avgränsade och tätt fjällande fläckar på fingarna och handflatorna.

Det är också vanligt med större fjällande områden och att huden skalas av. Psoriasis kan höra samma med nagelförändringar, såsom ojämnheter, oljefläckar, sköra naglar, förtjockningar och till och med förstörda naglar. Vid psoriasis på händerna kan sterila vätskefyllda blåsor, det vill säga pustlar, förekomma. Psoriasis är inte en allergisk eller en arbetsrelaterad sjukdom. Faktorer som i allmänhet förvärrar handeksem kan naturligtvis också förvärra psoriasis på händerna.

Bilden visar en hand med palmar-plantar pustulos

PPP, det vill säga palmar-plantar pustulos, är en hudsjukdom som endast förekommer på handflatorna och fotsulorna. Sterila vätskefyllda blåsor, det vill säga pustlar, är typiska för sjukdomen. Huden kliar kraftigt. Efter att blåsorna har torkat ut skalas huden av och blåsorna orsakar mörka prickar under huden. Sjukdomen förekommer huvudsakligen bland rökare.

Bilden visar två händer med swampinfektion

Med svamp eller tinea avses en svampinfektion i huden. Denna förekommer vanligtvis på fötterna, mellan tårna, på fotbladet eller tånaglarna. Ibland sprids infektionen till bland annat händerna. Svamp kan smitta på händerna från till exempel sällskapsdjur som har smittats med svamp. Svampinfektion förekommer ofta endast på ena sidan, det vill säga endast på den ena handen. Symtomet är en fjällande fläck med rodnande kanter som småningom blir större. På handflatorna och fingrarna syns svamp ofta som torr, fjällande hud. Svampinfektion kan klia, men kan också uppvisa lindriga symtom. Ibland hör vätskeblåsor på huden samman med en svampinfektion. Kraftig blåsbildning på händerna kan höra samman med en Id-reaktion som har utlösts av fotsvamp. En svampinfektion bekräftas med en svampodling och behandlas med medicinering mot svamp.

Bilden visar två händer med pompholyx

Pompholyx avser små, klara vätskefyllda, ofta kraftigt kliande blåsor, det vill säga vesiklar, med en diameter på 1–2 mm. De förekommer periodvis på handflatorna, fingrarna eller fotsulorna. Sjukdomen förekommer främst bland unga vuxna. Ibalnd kan blåsorna bli stora och även förekomma på andra ställen. Pompholyx kan som ett symtom anknyta till eksem, såsom atopiskt eksem, irritationseksem och infektiös eksemliknande dermatit, eller kan utlösas av en svamp-, bakterie- eller virusinfektion. Ibland förekommer sjukdomen utan några andra symtom. Symtomen kan även kallas dyshidrotiskt eksem. Ett sådant eksem orsakas ibland av överdriven svettning i händerna.

Lichen ruber planus kan förekomma på händerna, särskilt på nagelvallarna. Vanliga områden för sjukdomen är handlederna och vristerna. Symtomen består av blåröda, kliande, något glänsande fläckar med skarp avgränsning där det även kan förekomma ett nätmönster på huden. Symtomen förekommer ofta även på munnens slemhinnor. Symtomen på nagelvallarna försämrar naglarnas tillväxt och lichen ruber planus skadar ofta även naglarna.

Bilden visar en hand med skabb

Skabb, scabies, är en kraftigt kliande parasitinfektion orsakad av ett skabbkvalster. Symtomen börjar oftast på händerna. I handflatorna och mellan fingrarna samt på handlederna syns ömsande knölar efter varandra som bildar gångar. I dessa kan man hitta skabbkvalster med hjälp av en nål och ett mikroskop eller dermatoskop.

En obehandlad sjukdom kan spridas till stora hudområden. Inkubationstiden är flera veckor. Skabb behandlas lokalt med receptfria permetrinpreparat från apoteket eller med receptbelagda ivermektintabletter. Även närkontakter bör behandlas och hemmet saneras enligt anvisningar från den behandlande vårdenheten.

Uppdaterad 6.9.2022