Gå till sidans innehåll

Genitalherpes, herpes i underlivet

Genitalherpes orsakas av viruset Herpes simplex. Viruset stannar kvar i kroppen efter infektionen och kan tidvis orsaka symtom. Typiska symtom är ömmande blåsor och skador i genitalområdet, men infektionen kan också vara symtomfri.

Vilka symtom orsakas av herpes?

De första symtomen kan uppträda ungefär en vecka efter smittan eller först långt efter smittan. Det uppstår klåda, stickningar och ömmande blåsor i könsorganen som snabbt blir till sår. Dessutom noteras förstorade och ömma lymfkörtlar i ljumsken. Den initiala infektionen visar sig ofta med allmänna symtom, feber och huvudvärk. De första symtomen försvinner utan behandling inom 2–3 veckor. Efter infektionen vandrar herpesviruset till en nervknut och kan återaktiveras senare, men symtomen är vanligtvis lindrigare och varar i 2–7 dagar. Herpesinfektion kan vara asymtomatisk och kan också föras vidare när man inte har symtom.

Se bilden kring ämnet. Bilden kan väcka starka känslor.

Hur konstateras herpes?

Herpessmittan upptäcks bäst när det finns synliga blåsor eller sår. Ett virusprov kan tas direkt från dessa förändringar med en bomullspinne. När inga förändringar ses på huden kan herpesinfektion inte diagnostiseras på ett tillförlitligt sätt.

Du kan till exempel gå till din hälsocentral eller till en poliklinik för könssjukdomar för att ta prover, där är undersökningen och behandlingen gratis.

Hur behandlas herpes?

Antivirala läkemedel lindrar symtomen och förkortar sjukdomstiden. Vid ofta återkommande, besvärlig herpes kan en långvarig profylaxbehandling användas. Herpesviruset stannar permanent kvar i kroppen trots behandling. Kondomer måste användas i tillfälliga förhållanden för att förhindra att man för sjukdomen vidare.

Viruset kan också utsöndras i den asymtomatiska fasen. I ett stabilt förhållande är det ett gemensamt beslut mellan parterna att inte använda kondom. Herpesläkemedel kan användas också under graviditet. Det viktigt att berätta för mödrarådgivningen om herpessmittan hos såväl den blivande mamman som pappan.

Uppdaterad 15.8.2018