Gå till sidans innehåll

Säkert sex

Sex är säkert när inget tvång är inblandat och det sker av egen fri vilja.

Könssjukdomar överförs genom oskyddad sexuell kontakt. Utöver vaginalt samlag är smittvägarna oskyddat oral- och analsex, samt gemensamma sexhjälpmedel. Sjukdomarna smittar inte genom att krama, röra vid, kyssa eller smeka en partner. Du kan inte få en könssjukdom från en bastubänk, simbassängen eller en toalettstol.

Det bästa sättet att skydda sig mot sjukdomar är att använda kondom vid alla former av sex, under hela akten. Förutom den vanliga kondomen har man utvecklat en kvinnokondom och ett oralsexskydd för kvinnor.

Bland virussjukdomarna kan kondylom och herpes överföras trots kondomanvändning, till exempel från behåringsområdet, dit kondomens skydd inte når.

Kondomen är en preventivmetod för att förhindra graviditet och är också det bästa skyddet mot könssjukdomar. Utbudet av kondomer är stort och de finns i många olika storlekar, färger och smaker. För dem som är allergiska mot gummi finns latexfria alternativ (i plast). Kondomer kan köpas i affärer, på apotek och i nätbutiker.

Det är viktigt att använda kondomen på rätt sätt för att uppnå önskat skydd mot sjukdomar och graviditet. Vid hantering av kondomen bör man vara uppmärksam på att inte skada gummit med naglarna eller tänderna. Kondomen rullas på den erigerade penisen innan den egentliga sexuella kontakten. Använd en kondom endast en gång. Efter utlösningen dras penisen ut samtidigt som man håller i kondomroten så att kondomen inte glider av och sädesvätskan sprids till partnern. Kondomen ska kastas i blandavfallet, inte i toaletten.

En kondom kan användas som sådan vid oralsex för att skydda mannens penis. Vid oralsex med kvinnor kan du skära av huvudet på kondomen och skära upp sidan av kondomen vertikalt och breda ut den över kvinnans könsorgan som skydd. Ett särskilt oralsexskydd har också utvecklats för kvinnor.

Ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel rekommenderas vid analt samlag för att undvika att kondomen går sönder samt att slemhinnan skadas.

Kondomer bör förvaras i rumstemperatur eftersom gummit blir sprött av värme och minusgrader. På omslaget finns en stämpel med ett datum efter vilket kondomen inte längre är användbar.

När du reser rekommenderas det att du köper kondomer hemma, eftersom kondomer kanske inte är lättillgängliga utomlands eller förvaras under dåliga förhållanden på grund av det varma klimatet.

Kvinnokondomen är ett preventivmedel av polyuretan som förs in i slidan före samlag. Kondomen är öppen i ena änden och har en ring i båda ändarna. Den slutna änden förs in i slidan och den andra änden placeras över de yttre könsorganen.

Kondomen lämpar sig också för analsex. Precis som en vanlig kondom är en kvinnokondom gjord för engångsbruk.

Kondomerna säljs på apotek och i nätbutiker.

Oralsexskydd har utvecklats för oralsex för kvinnor. Det är en fyrkantig duk gjord av latex eller polyuretan som placeras som skydd över kvinnans könsorgan under oralsex.

Skyddet finns på apotek och i nätbutiker.

Uppdaterad 15.8.2018