Gå till sidans innehåll

Mjukgörande krämer vid behandling av atopiskt eksem

Vid lindrigt atopiskt eksem är mjukgörande krämer den huvudsakliga behandlingen och även vid svårare eksem är det bra att använda sådana vid sidan av läkemedelssalvor.

Mjukgörande krämer minskar hudens torrhet genom att binda fukt i huden samt göra huden mjukare och skydda den. Regelbundet använda kan mjukgörande krämer förhindra att eksemet förvärras, men det finns ringa evidens. Praktiska erfarenheter talar dock för en regelbunden användning av mjukgörande krämer vid förebyggandet av eksemskeden och vid sidan av läkemedelssalvor. En mjukgörande kräm kan inte i sig göra ett eksem bättre, men den är en bra tilläggsbehandling vid sidan av läkemedelssalvor.

Om huden känns irriterad, rodnar, kliar och fjällar trots regelbunden användning av mjukgörande krämer är det ofta ett tecken på ett aktivt atopiskt eksem. Ett sådant eksem kan inte behandlas med mjukgörande krämer, utan då krävs läkemedelssalvor som lindrar infektionen, det vill säga kortisonsalvor eller kalcineurinhämmare, det vill säga takrolimus eller pimekrolimus.

Mjukgörande krämer har indelats enligt fetthalt i lätta, medelfeta och feta, men det är viktigare att hitta en mjukgörande kräm som passar den egna huden än att välja typ av kräm. Medelfeta krämer lämpar sig för grundläggande vård av huden på de flesta ställen, men till exempel i handflatorna eller på fotsulorna krävs ofta en fetare kräm. På motsvarande sätt behövs fetare mjukgörande krämer ofta vintertid, medan en lättare kräm räcker på sommaren.

I en del av de mjukgörande krämerna har man tillsatt karbamid, glycerol eller keramider, men forskningsrön visar att fördelarna med dessa krämer, jämfört med andra, är ringa. Vid valet av en mjukgörande kräm är det viktigt att hitta en passande kräm genom att prova olika krämer. Om man så önskar kan den mjukgörande krämen ibland bytas ut, men det finns inget särskilt behov av att göra så.

Det finns dussintals olika mjukgörande krämer på marknaden, av vilka några är ersättningsgilla vid behandlingen av atopiskt eksem om de köps med läkarrecept.

Mjukgörande krämer används 1–2 gånger om dagen enligt hur torr huden är. När huden till exempel är torr på vintern kan den behöva en mjukgörande kräm på morgonen och kvällen, medan en hud i god kondition eventuellt inte alls behöver någon mjukgörande kräm.

Det är ofta lätt att applicera en mjukgörande kräm på fuktig hud genast efter duschen. Man kan även använda lätta mjukgörande krämer när man tvättar huden eller håret i stället för duschtvål eller schampo.

En mjukgörande kräm bör appliceras i ett tillräckligt tjockt lager, det vill säga att huden får vara vit en stund efter appliceringen. Om man smörjer hela kroppen använder en vuxen person upp till 1,0–1,5 kg mjukgörande kräm i månaden.

Om huden blir torr och fjällar redan mycket snart efter att den mjukgörande krämen har applicerats, kan man prova på en fetare mjukgörande kräm. Å andra sidan kan symtom som uppstår genast efter en applicering av en mjukgörande kräm också vara ett tecken på ett aktivt eksem som kräver en läkemedelssalva för att läka.

Uppdaterad 15.8.2018