Gå till sidans innehåll

Symtom vid psoriasis

Hos många börjar symtomen på psoriasis i ungdomen eller vuxen ålder, men psoriasis kan bryta ut vid vilken ålder som helst. Det finns flera former av hudpsoriasis.

Utöver ungdomsåren bryter psoriasis ofta ut i 50–60 års åldern. Psoriasis hos småbarn är sällsynt.

Ledsymtom förekommer hos 20–25 procent av psoriasispatienterna. Oftast börjar ledsymtomen flera år efter att hudpsoriasisen har brutit ut, men ibland kan hud- och ledsymtomen börja samtidigt eller ledsymtomen till och med före hudsymtomen. Ledsymtomen är mångsidiga, men de vanligaste symtomen är bland annat ömhet, styvhet och svullnad i extremiteternas små leder eller i senornas fästpunkter.

De vanligaste symtomen på plackpsoriasis är klart avgränsade, upphöjda, fjällande och rodnande fläckar. Fläckarnas storlek kan variera mellan några millimeter till flera handflator stora fläckar. Fläckarna kan förekomma på vilket hudområde som helst, men de förekommer vanligast på armbågarna och underarmarna, knäna, benen, korsryggen och hårbottnen, ​där psoriasis hos många börjar. Hos de flesta är psoriasis kliande.

Utöver vanlig plackpsoriasis kan samma patient ha symtom på psoriasis i hudveck i form av rodnande områden som inte fjällar i armhålorna, ljumskvecken, mellan skinkorna, under brösten eller vid könsorganen. På dessa hudområden kan eksemen även lätt bilda sår. Fjällning i anslutning till psoriasis kan också förekomma i örongångarna och orsaka klåda. Cirka hälften av patienterna får också i något skede nagelsymtom, till exempel punktliknande gropar i naglarna eller att nageln delvis lossnar från nagelvallen.

Se bilder kring ämnet.

Bild på guttat psoriasis

Eksemet vid guttat psoriasis består av många, ofta relativt snabbt uppkomna små lesioner eller knottror med en diameter på några millimeter som förekommer i riklig mängd på kroppen och extremiteterna. Den här formen av psoriasis förekommer särskilt hos unga efter angina och den reagerar utmärkt på UVB-ljusbehandling.

Erytrodermisk, det vill säga psoriasis som täcker nästan hela kroppen, och pustulös psoriasis är sällsynta och svårartade former av psoriasis som ofta behandlas med biologiska läkemedel.

Uppdaterad 15.8.2018