Gå till sidans innehåll

Skydda dig mot hudcancer

Det bästa sättet att skydda sig mot hudcancer är att undvika solen när den ultravioletta strålningen är som starkast. Dessutom bör man skydda sig mot solen med klädsel, solglasögon, solskyddsmedel och genom att söka sig till skuggan.

Håll dig i skuggan under den varmaste tiden av dagen när UV-indexet är 3 eller högre, dvs. kl. 11–15, och kl. 10–17 för personer med känslig hud, under maj–augusti i Finland, och följ annars lokala väderleksrapporter och varningar för UV-strålning.

När du befinner dig i skuggan bör en stor del av himlen vara gömd bakom träd eller byggnader för att ge tillräckligt skydd. Det räcker alltså inte bara med ett parasoll, eftersom hälften av UV-strålningen kommer relativt jämnt från hela himlen på grund av atmosfärisk spridning och skingring, och bara ungefär hälften direkt från solen. Man kan också bränna sig under ett parasoll och i skuggan. När man ligger ner får man fyra gånger så mycket UV-strålning som när man är upprätt. UV-strålning finns i vatten på en halv meters djup och huden kan brännas även när man simmar. Ett snötäcke kan fördubbla mängden UV-strålning genom reflektion. En spegelblank sjö, en sandstrand, skummande hav och byggnaders stora glasytor reflekterar också solens strålar effektivt.

Kläder och hattar är hudens främsta skydd mot UV-strålning.

 • Skydda huden med täckande långärmade skjortor och långa byxben (minst 3/4-ärmar och byxben). Mörka och granna färger är bättre i solen än vitt, samt material av tätt vävt tyg.

 • Löst sittande kläder ger bättre solskydd än åtsittande. Att klä sig i lager förbättrar skyddet ytterligare.

 • Det finns speciellt tillverkade solskyddskläder med en UV-skyddsfaktor som anges med en UPF-märkning. Dessa tyger har ett kemiskt UV-skydd utöver den täta vävningen.

 • Ett plagg med UPF-50 släpper bara igenom 1/50 av den UV-strålning som det får.

 • I Finland är ett tätt vävt plagg lika effektivt som en UV-skyddande textil. UV-skyddskläder behövs vanligtvis bara i områden med hög UV-exponering. UPF-värdet för en vanlig T-skjorta är cirka 10 och 500 för jeans.

 • Bär alltid en hatt när du är utomhus. På sommaren skyddar en hatt med brätten också öron och hals, liksom en keps och extra solskydd i nacken.

Använd solglasögon när du behöver rynka på ögonbrynen för att se utomhus, även i mulet väder.

 • Passliga solglasögon sitter bra och känns bekväma.

 • Solglasögonen ska vara mycket skyddande, även mot ljus från sidan och uppifrån. En hatt med brätten kan användas för att stärka ögonens skydd mot solen.

 • Förutom CE-märkningen ska glasögonen vara märkta med ”UV 100 %” eller ”UV 400”. Polariserade solglasögon förhindrar reflektering och är bra till sjöss och i snödrivor samt när man kör bil.

 • Ge barnen egna solglasögon. Barnens ögon är ännu inte utvecklade och släpper in mer UV-strålning i ögonbotten.

Solskyddsmedel är inte det primära skyddet när man är utomhus och bör inte användas för att förlänga vistelsen i solen, s.k. solbad. Inget solskyddsmedel kan helt hindra UV-strålarna från att nå huden.

SPF (sun protection factor) anger hur mycket längre en solskyddsanvändare kan vistas i solen jämfört med en person som inte använder solskyddsmedlet, men i praktiken är tiden mycket kortare. Vid normal användning appliceras krämen inte i ett tillräckligt tjockt lager för att uppnå den utlovade skyddsnivån. Till exempel SPF 15 motsvarar i verkligheten SPF 3–4.

När du använder solskyddsmedel ska du komma ihåg följande tumregler:

 • Kontrollera UVA- och UVB-skyddet i krämen. Använd SPF 30+ på våren och sommaren i Finland. Använd en högre solskyddsfaktor (SPF 50+) för barn och när du reser utomlands om du har hudtyp 1–3.

 • Välj lämpliga kläder som skyddar huden mot solen.

 • Applicera tillräckligt med kräm på den nakna huden 20–30 minuter innan du går ut och applicera på nytt varannan timme och efter simning och svettning.

 • Använd produkter som innehåller ett fysikaliskt skydd för barn (absorberas inte i huden utan reflekterar UV-strålning).

 • Solskyddsmedel bör inte användas på barn under sex månader och inte heller kontinuerligt på barn under 2 år.

Uppdaterad 15.8.2018