Gå till sidans innehåll

Att tänka på inför ljusbehandlingsdagen

Patienten kan använda mjukgörande kräm före UV-ljusbehandlingen, men den måste appliceras på huden minst två timmar före behandlingen.

En kortisonsalva kan användas kvällen före behandlingen, men inte längre på behandlingsdagens morgon. Även under ljusbehandlingarna fortsätts den sedvanliga lokalbehandlingen med kortisonsalvor på eksemområdet enligt läkarens anvisningar.

Om till exempel psoriasiseksemen fjällar mycket bör det skalas bort med salicylvaselin innan UV-ljusbehandlingen inleds. Salicylvaselin (50 m/g) fås receptfritt från apoteket. Ett tjockt lager salicylvaselin appliceras på eksemen på kvällen och tvättas bort på morgonen. Behandlingen genomförs i några dagar. Den fjällande huden får inte dras bort med våld.

På behandlingsdagen får man inte sola, inte ens i solarium. Solarier innehåller enbart UVA-strålning som inte har någon egentlig effekt på hudsjukdomar. Solarium rekommenderas inte alls på grund av den ökade risken för hudcancer.

Rakvatten och parfym kan irritera huden under UV-ljusbehandlingen. Därför bör man undvika att använda dessa före en ljusbehandling. Med undantag av ögonmakeup bör sminket tas bort om ljusbehandlingen ges i ansiktet. En rengöring av huden hos en kosmetolog får inte göras på behandlingsdagen eller dagen innan.

Man bör undvika användning av läkemedel som kraftigt ökar ljuskänsligheten under en UV-ljusbehandlingskur. Sådana läkemedel är bland annat doxycyklin, piroxikam och amiodaron. Även andra läkemedel kan göra huden ljuskänslig. Läkaren som ger remissen till UV-ljusbehandling bedömer enligt vilken ljusbehandlingsmodell UV-ljusbehandlingen kan ges. När UV-ljusbehandlingen påbörjas får patienten en förteckning över läkemedel som gör huden ljuskänslig. Förteckningen bör tas med om patienten under en UV-ljusbehandlingsperiod besöker en annan läkare för någon annan sjukdom. Ändringar i medicineringen bör meddelas till sjukskötaren vid nästa UV-ljusbehandlingsbesök.

Uppdaterad 13.11.2017