Ihomuutoksen jäädytyshoidon potilasohje

Jäädytyshoito eli kryo-hoito aiheuttaa iholle erilaisia kudosvaurioita, jotka paranevat itsekseen ajan kanssa.

Ihomuutoksenne on jäädytetty nestemäisellä typellä (–196 °C). Sen seurauksena hoidetulle alueelle syntyy vaurioita, joiden paraneminen kestää joitakin viikkoja.

  • Jäädytyskohdassa esiintyy usein paikallista turvotusta ja punoitusta toimenpiteen jälkeen. Mikäli jäädytys on tehty silmän lähelle, silmäluomet voivat turvota pussimaisiksi. Huuleen tehdyn jäädytyksen jälkeen turvotus voi kestää hieman normaalia pidempään. Hoitopäivänä hoidetulla alueella voi tuntua myös arkuutta.
  • Hoitokohtaan saattaa tulla nesterakkula samana tai seuraavana päivänä kryohoidosta. Näin tapahtuu varsinkin voimakkaammassa jäädytyksessä. Rakkulan voi puhkaista puhtaalla neulalla tai sen voi jättää ehjäksi.
  • Usein jäädytysalue vetistää eli vuotaa kudosnestettä useita päiviä, ja vähitellen alueelle muodostuu rupea. Rupea ei pidä rapsutella pois, vaan rupi irtoaa itsestään hoidon voimakkuudesta riippuen yleensä 1–4 viikon kuluessa. Voimakkaan jäädytyksen jälkeen kudosnestevuotoa esiintyy pidempään ja ruven irtoaminen vastaavasti kestää pidempään, jopa 4–6 viikkoa.
  • Kudosnestettä erittävää jäädytysaluetta on hyvä huuhdella päivittäin vedellä, ja alueen voi halutessaan peittää rasvataitoksella tai haavapintaan tarttumattomalla laastarilla. Saunoa voi rajoituksetta, ja pesuissa saa käyttää saippuaa.
  • Hoidettu alue korvautuu terveellä iholla; nopeammin kasvoissa, hitaammin vartalolla ja raajoissa. Kryohoidettu alue saattaa joskus jäädä muuta ihoa vaaleammaksi. Alaraajoissa jäädytetty alue voi pigmentoitua eli muuttua muuta ihoa tummemmaksi.
  • Hoitoalue tulee suojata suoralta auringonvalolta etenkin paranemisen aikana mutta myös sen jälkeen. Mikäli jäädytyshoito on tehty alkavan ihosyövän hoitamiseksi, on uusien vastaavien muutosten välttämiseksi myös koko muun ihon aurinkosuojaukseen syytä kiinnittää huomiota tulevina vuosina.
 

Kyllä

Päivitetty  13.6.2018