Siirry sivun sisältöön

Kuppa

Kupan ensimmäiset oireet voivat ilmaantua 3-4 viikon kuluttua tartunnasta, mutta tartunta voi olla täysin oireeton. Tartunta voidaan todeta verinäytteellä. Kondomi suojaa hyvin kuppatartunnalta.

Mitä oireita kuppa aiheuttaa?

Kupan oireita ovat kovareunainen aristamaton haava tartuntapaikassa, joka voi olla sukuelinten, peräaukon tai suun alueella, sekä paikallisten imurauhasten suurentuminen. Yleisoireina voi esiintyä huonovointisuutta, kuumetta ja päänsärkyä. Myöhäisemmässä vaiheessa voi ilmestyä ihottumaa vartalolle sekä kämmenien ja jalkapohjien alueelle. Kupan oireena voi olla hiustenlähtö ja erilaisia neurologisia oireita, esimerkiksi silmäoireita. Kuppatartunta voi myös olla oireeton.

Myöhäinen piilevä vaihe alkaa, kun tauti on kestänyt vähintään kaksi vuotta. Sen jälkeen taudin ei uskota enää tarttuvan seksissä, mutta se voi siirtyä istukan kautta sikiöön. Myöhäisoireita ilmaantuu noin kolmasosalle hoitamattomista potilaista vuosikymmenten kuluttua tartunnasta.

Katso aiheeseen liittyvä kuva. Kuva saattaa aiheuttaa voimakkaita tunteita.

Miten kuppa todetaan?

Kuppatartunta voidaan todeta verikokeella noin 3–4 viikon kuluttua tartunnasta. Testeihin voi hakeutua esimerkiksi omalle terveysasemalle tai sukupuolitautien poliklinikalle, joissa tutkimus ja hoito ovat maksuttomia.

Miten kuppaa hoidetaan?

Tauti hoidetaan lihakseen annettavalla penisilliinillä, ja hoidon pituus riippuu taudin vaiheesta. Hoidon jälkeen seurataan veriarvojen korjaantumista jopa puolen vuoden ajan. Kaikki seksikumppanit on tärkeä tutkia ja hoitaa samanaikaisesti.

Päivitetty 15.8.2018