Mitä oireita psoriaasissa on?

​Monilla psoriaasin oireet alkavat nuoruus- tai aikuisiässä, mutta psoriaasi voi puhjeta missä iässä tahansa. Nuoruusiän lisäksi toinen ilmaantumishuippu on 50–60 vuoden iässä. Pikkulapsilla psoriaasi on harvinainen. Ihopsoriaasia on useita muotoja.

Läiskäpsoriaasi

Tavallisimpia läiskäpsoriaasin iho-oireita ovat tarkkarajaiset, ihosta koholla olevat hilsehtivät ja punoittavat läiskät. Läiskien koko voi vaihdella muutamasta millimetristä useiden kämmenten kokoisiin läiskiin. Läiskiä voi olla millä ihoalueella tahansa, mutta tyypillisimmät paikat ovat kyynärpäät ja kyynärvarret, polvet, sääret, alaselkä ja hiuspohja, josta psoriaasi myös monilla alkaa. Useimmilla psoriaasi on kutiseva.

Tavallisen läiskäpsoriaasin lisäksi samalla potilaalla voi olla taivepsoriaasin oireena punoittavia hilseettömiä alueita kainaloissa, nivustaipeissa, pakaravaossa, rintojen alla tai sukuelinten alueella. Näillä ihoalueilla ihottumakohdat voivat myös herkästi haavautua. Psoriaasiin liittyvää hilseilyä voi esiintyä myös korvakäytävissä aiheuttaen kutinaa. Noin puolella potilaista esiintyy jossain vaiheessa myös kynsioireita, kuten kynsien pistemäisiä kuoppia tai kynnen osittaista irtoamista kynsipedistä.

Kuva: Läiskäpsoriaasi

Kuva: Psoriaasi hiuspohjassa

Kuva: Psoriaasiläiskä kädessä

Kuva: Hilsehtivä psoriaasiläiskä

Pisarapsoriaasi

Pisarapsoriaasissa ihottuma koostuu lukuisista, usein melko nopeasti ilmaantuneista muutaman millimetrin läpimittaisista pienistä läiskistä tai näpyistä, joita on laaja-alaisesti vartalolla ja raajoissa. Tätä psoriaasin muotoa esiintyy erityisesti nuorilla angiinan jälkeen, ja se reagoi erinomaisesti UVB-valohoitoon.

Koko ihon kattava psoriaasi

Erytroderminen eli lähes koko ihon kattava psoriaasi ja märkärakkulainen psoriaasi ovat harvinaisia ja vaikeita psoriaasin muotoja, joita hoidetaan usein biologisilla lääkkeillä.

Niveloireita esiintyy 20–25 prosentilla psoriaasipotilaista. Useimmiten niveloireet alkavat vuosia ihopsoriaasin puhkeamisen jälkeen, mutta toisinaan iho- ja niveloireet voivat alkaa samanaikaisesti tai niveloireet jopa edeltävät iho-oireita. Niveloireisto on moninainen, mutta tyypillisiä oireita ovat muun muassa arkuus, jäykkyys ja turvotus raajojen pikkunivelissä tai jänteiden kiinnityskohdissa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 

Kyllä

Päivitetty  15.8.2018