Mikä on akne?

Akne on yleinen kasvoille painottuva ihosairaus. Sen esiintymishuippu on teini-iässä, mutta aknea on myös aikuisilla.

Aknea on noin 80 %:lla ihmisistä elämänsä aikana. Suurimmalla osalla oireet ovat lieviä ja ohimeneviä. Osalla akne kuitenkin voi olla erittäin vaikea ja jättää pysyviä arpia iholle.

Akneen on monta syytä ja erityisesti hormonaalisilla tekijöillä on vaikutusta taudin puhkeamiseen ja taudinkulkuun.

Tärkeimmät aknea aiheuttavat mekanismit ovat nykykäsityksen mukaan talirauhasten tukkeutuminen, liiallinen talin tuotanto, aknelle tyypillisten proprionibakteerien lisääntyminen iholla ja ihotulehdus. Perimä vaikuttaa aknen puhkeamiseen sekä vaikeusasteeseen. Suurella osalla potilaista aknea esiintyy myös lähisuvussa.

Taudinkuva

Akne on luonteeltaan krooninen ihotauti. Aknelle ominaisia muutoksia ovat valko- ja mustapäät (komedot), näppylät ja märkänäppylät (finnit). Ihomuutoksia on eniten yleensä keskikasvoilla, otsalla ja leuassa, mutta joillakin potilailla niitä esiintyy myös kaulassa, yläselässä, rintakehällä ja hartioissa.

Akne voi aiheuttaa arpia iholla. Lieväkin akne voi alentaa elämänlaatua ja aiheuttaa itsetunnon huononemista ja psykososiaalisia ongelmia.

Aknen eri muodot

Vaikka edellä mainittuja ihomuutoksia esiintyy yleensä potilaalla samanaikaisesti, on vallitsevien ihomuutosten perusteella akne perinteisesti jaettu kolmeen eri alatyyppiin:

1. Komedoakne

Pääasialliset ihomuutokset ovat musta- ja valkopäät eli avoimet ja suljetut komedot. Iholla nähdään vain vähän tai ei olenkaan tulehduksellisia muutoksia eli näppylöitä tai märkänäppylöitä (finnejä).

Kuva: Komedoakne

Lisätietoa: Ihomato (Terveyskirjasto)

2. Märkänäppyläinen akne

Iholla on enimmäkseen punaisia näppylöitä ja märkänäppylöitä eli finnejä. Musta- ja valkopäitä esiintyy vähemmän.

Kuva: Märkänäppyläinen akne

Lisätietoa: Tavallinen akne (Terveyskirjasto)

3. Kystinen akne ja muut vaikeat tautimuodot

Valko- ja mustapäiden, näppylöiden ja märkänäppylöiden lisäksi esiintyy syviä ontelomaisia muutoksia, jotka ovat usein kipeitä ja aristavia. Ihomuutokset voivat painottua vartalolle, etenkin yläselkään, olkapäihin ja rintakehälle.

Acne fulminans on harvinainen, lähes yksinomaan teini-ikäisillä pojilla esiintyvä vaikea aknen muoto, johon kuuluvat voimakkaasti tulehtuneiden ja haavautuvien aknemuutosten lisäksi myös kuumeilu, nivel- ja lihaskivut.

Acne conglobata on aikuisiällä useammin miehillä esiintyvä akne, johon liittyy ontelomaisia muutoksia (aknekystia) ja niin sanottuja kaksoiskomedoja.

Kuva: Kystinen akne

Lisätietoa: Onteloakne (Terveyskirjasto)

Aikuisiän akne

Akne voi jatkua aikuisikään asti tai joillakin potilailla se voi alkaa aikuisiällä. Aikuisiän akne on yleisempää naisilla. Akneen on monta syytä ja hormonaalisilla tekijöillä voi olla vaikutus taudinkulkuun. Myös perimä vaikuttaa akneen ja suurella osalla potilaista tautia esiintyy myös lähisuvussa.

Samat hoitolinjat kuin nuoruusiän aknessa

Aikuisiän aknen hoitolinjat ovat samanlaiset kuin nuorten aknessa. Yhdistelmäehkäisypillerien käytölle voi olla joitakin rajoituksia. Vaikeissa ja arpeuttavissa tautimuodoissa käytetään ihotautilääkärin määräämää isotretinoiinihoitoa.

Raskausajan akne

Raskaana olevat ja imettävät

Akne voi pahentua tai puhjeta raskauden tai imetyksen aikana. On muistettava, että suuri osa aknehoidoista ei sovi raskaana oleville tai imettäville.

Tässä potilasryhmässä käytetään yleensä turvalliseksi todettuja paikallishoitoja: atselaiinihappoa, bentsoyyliperoksidia tai klindamysiinia sisältäviä paikallishoitovalmisteita.

Lisätietoa: Paikallishoito

Vaikeissa tapauksissa hoito suunnitellaan yleensä yksilöllisesti ihotautilääkärin kanssa.

Vaikea akne

​Vaikeissa aknemuodoissa iholla nähdään laaja-alaisesti erittäviä kyhmyjä, finnejä ja mustapäitä. Yleensä akne on voimakasoireinen, siinä nähdään runsaasti tulehdusmuutoksia ja usein aknearpia.

Näppylät ja kyhmyt voivat keskittyä yläselän ja rintakehän iholle. Joissakin vaikeissa aknemuodoissa potilaalla voi olla myös yleisoireita, kuten kuumetta, huonovointisuutta ja nivelkipuja (acne fulminans).


Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  15.8.2018