Siirry sivun sisältöön

Refluksitaudin leikkaushoito

Kun elämäntapamuutokset ja lääkitys eivät auta, harkitaan leikkaushoitoa. Leikkaushoitoon liittyy erilaisten jälkioireiden riski.

Kun suunnitellaan leikkaushoitoa, tehdään vuorokauden mittainen ruokatorven happamuuden ja mahdollisten liikehäiriöiden rekisteröinti ruokatorveen asetetun pienen anturin avulla. Ruokatorven liikehäiriöiden oireet voivat muistuttaa refluksioireita. Diagnoosin varmistaminen ennen leikkausta on tärkeää, koska liikehäiriöiden aiheuttamiin oireisiin leikkaus ei auta.

Iän, painon, elintapojen, fyysisen suorituskyvyn ja perussairauksien leikkaukselle aiheuttamat riskit arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla erikseen. Riskitöntä leikkausta ei ole. Mikäli katsotaan, että hyödyt ovat suuremmat kuin mahdolliset haitat, voidaan edetä leikkaushoitoon.

Refluksitaudin kirurgisen hoidon eli fundoplikaatioleikkauksen tavoitteena on estää happaman mahansisällön nousu ruokatorveen. Se toteutetaan kiertämällä mahalaukun yläosa ruokatorven alaosan ympäri pehmeäksi, noin 2 senttimetriä pitkäksi kaulukseksi, joka kiinnitetään paikalleen 2–3 ompeleella. Tämä kaulus eli mansetti estää takaisinvirtauksen.

Mahdollinen palleatyrä korjataan samalla tuomalla pallea-aukon yläpuolelle rintaonteloon noussut mahalaukun osa takaisin pallean alapuolelle vatsaonteloon ja sulkemalla pallea-aukko tiiviimmäksi ompelein. Leikkaus tehdään nukutuksessa yleensä tähystyksellisesti eli laparoskooppisesti. Iholle tulee viisi pientä, noin 1 senttimetrin pituista haavaa.

Mahalaukun normaali sijainti on pallean alla vatsaontelon puolella. Normaalissa rakenteessa mahalaukku on kokonaan pallean alapuolella vatsaontelossa.

Palleatyrä tarkoittaa sitä, että osa mahalaukusta pääsee liukumaan pallean aukosta sen yläpuolelle rintaonteloon. Tällöin hapon nousua estävä sulkijamekanismi voi myös olla häiriintynyt.

Refluksitaudin leikkaushoidossa eli fundoplikaatioleikkauksessa mahalaukun yläosa kierretään ja kiinnitetään ruokatorven ympäri ”takaiskuventtiiliksi”. Lisäksi venynyt pallean aukko ommellaan normaalikokoiseksi.

Päivitetty 24.5.2022