Siirry sivun sisältöön

Paksu- ja peräsuolisyövän leikkaushoito

Leikkaus on suolistosyövän pääasiallinen hoitomuoto.

Paksusuolen osapoiston kohtia

Leikkauksessa poistetaan osa paksu- tai peräsuolesta ja sille alueelle verenkierron ja imusuonituksen tuova suolilieve. Poistojen laajuus suunnitellaan kasvaimen sijainnin mukaan. Leikkaus voidaan tehdä joko vatsaontelon tähystyksessä eli laparoskooppisena toimenpiteenä tai avoleikkauksena.

Potilaalle tehdään tähystysleikkaus

Perinteinen avoleikkaus tehdään, jos tähystysmenetelmä ei sovellu tai onnistu perussairauksien, aiempien leikkauksien tai kasvaimen koon vuoksi.

Paksusuolisyövässä suolen päät voidaan yleensä liittää yhteen eikä avannetta tarvita edes väliaikaisesti. Jos kasvain sijaitsee hyvin lähellä peräaukkoa, joudutaan poistamaan koko peräsuoli ja peräaukko. Tällöin tehdään pääteavanne.

Peräsuolisyövän vuoksi tehty avanne

Avanne on leikkauksessa vatsapeitteisiin muodostettu aukko, jonka kautta suolen sisältö pääsee poistumaan suolesta. Avanne tehdään tuomalla suolen pää vatsan pinnalle. Avanteen päällä käytetään avannepussia.

Vaikka peräsuolisyöpä sijaitsisi sen verran ylhäällä peräsuolessa, että paksusuolen ja peräsuolen jäljelle jäävän osan välille on mahdollista tehdä liitos, peräsuolisyöpäleikkauksessa tehdään usein suoliliitoksen paranemisen ajaksi väliaikainen lenkkiavanne. Väliaikainen avanne suljetaan uudessa leikkauksessa, jonka ajankohdan määrittävät suoliliitoksen paraneminen ja mahdollinen syövän liitännäishoito. Suoliliitoksen paranemista arvioidaan aikaisintaan 6 viikon kuluttua leikkauksesta. Avanne suljetaan keskimäärin 2–7 kuukauden kuluttua alkuperäisestä leikkauksesta.

Päivitetty 24.5.2022