Siirry sivun sisältöön

Kortisoni ja 5-ASA-valmisteet

Kortisoni on hyödyllinen vain IBD:n pahenemisvaiheissa. 5-ASA-valmisteet sopivat sekä aktiivisen vaiheen rauhoittamiseen että ylläpitohoitoon.

Kortisoni rauhoittaa tulehdusta ja helpottaa oireita. Kortisonia voidaan annostella tabletteina, suonensisäisesti tai paikallishoidoksi peräsuoleen. Tavallisen koko elimistössä vaikuttavan tablettimuotoisen kortisonilääkityksen sijasta käytetään usein mieluummin suolessa paikallisesti vaikuttavia valmisteita. Pitkäaikaisessa käytössä kortisoni heikentää vastustuskykyä.

5-ASA on lyhenne sanasta 5-aminosalisylaatti. 5-ASA:lla on paikallinen, suolen limakalvon tulehdusta hillitsevä vaikutus.

Mesalatsiinia voidaan annostella tabletteina tai paikallishoidoksi peräpuikkoina ja peräruiskeina. Paksusuolen loppuosan ja peräsuolen tulehdusta hoidetaan ensisijaisesti peräruiskeilla ja/tai peräpuikoilla. Mesalatsiinia käytetään pääasiassa lievän ja keskivaikean haavaisen paksusuolitulehduksen hoidossa.

Sulfasalatsiini on sulfan ja salisyylihapon yhdistelmä. Sitä käytetään suolitulehduspotilailla nykyisin pääasiassa niveloireiden hoitoon tabletteina annosteltuna.

Päivitetty 24.5.2022