Siirry sivun sisältöön

Lääkkeet osana ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) hoitoa

Huomion kiinnittäminen elämäntapoihin, ruokailutottumuksiin ja mahdollisiin oireita pahentaviin tekijöihin sekä oireita helpottava lääkehoito korjaavat yleensä oireistoa tyydyttävästi.

Kipuoireen hoito

Ärtyvän suolen oireyhtymän aiheuttamiin vatsakipuihin voidaan käyttää suolen supistelua rauhoittavia spasmolyyttisiä kipulääkkeitä. Myös tietyt masennuslääkkeet lievittävät suolistoperäistä kipua, minkä vuoksi niitäkin voidaan käyttää, vaikka varsinaisesta masennuksesta ei olisikaan kyse.

Ripulin ja ummetuksen hoito

Ripulioireessa käytetään suolen toimintaa hillitseviä lääkkeitä, kuten loperamidia. Ummetustyyppisessä ärtyvän suolen oireyhtymässä voidaan käyttää kuituvalmisteiden lisäksi osmoottisia ulostuslääkkeitä ulosteen pehmentämiseen. Näistä makrogoli on tehokkain ja paremmin siedetty kuin laktuloosi, joka aiheuttaa usein ilmavaivoja.

Linaklotidi on uusi reseptilääke, joka lievittää ummetusta ja ärtyvän suolen oireyhtymään liittyvää vatsakipua.

Ärtyvän suolen oireiden lievittyminen on hidas prosessi, joka voi kestää kuukausia. Usein jo tieto siitä, että kyseessä ei ole vakava, elämän pituutta lyhentävä tauti helpottaa potilasta. Oleellisen tärkeää on oppia tulemaan toimeen herkän vatsan kanssa.

Päivitetty 24.5.2022