Siirry sivun sisältöön

Nivustyrän hoito

Oireetonta tyrää ei välttämättä tarvitse hoitaa. Leikkaus on aiheellinen, jos tyrä aiheuttaa kipua tai muuten haittaa normaalia elämistä. Samoin, jos tyrä selvästi kasvaa, kannattaa hakeutua hoitoarvioon.

Tuore leikkaushaava avoimen leikkauksen jälkeen​

Tavallisin leikkaustekniikka on pienestä nivusviillosta tehty avoleikkaus, jossa tyrä korjataan ja nivusseudun kudoksia vahvistetaan keinoaineverkolla. Avointa tekniikkaa käytetään erityisesti silloin, kun korjataan aiemmin leikkaamatonta, toispuoleista nivustyrää tai jos on kyseessä tähystysleikkauksen jälkeen uusiutunut tyrä. Tällainen leikkaus voidaan yleensä tehdä paikallispuudutuksessa. Tarvittaessa voidaan käyttää nukutusta tai selkäpuudutusta.

Myös tähystystekniikoissa käytetään vastaavanlaisia keinoaineverkkoja vatsanpeitteiden vahvistamiseksi. Tähystystekniikka kannattaa valita erityisesti silloin, jos nivustyrä on uusiutunut aiemman avoimen leikkauksen jälkeen tai jos todetaan molemminpuolinen tyrä. Tähystysleikkaus tehdään aina nukutuksessa.

Joskus tyrävyö voi vähentää oireita, ja sellaista voidaan tarvittaessa käyttää esimerkiksi leikkausta odoteltaessa. Jos leikkausriskit ovat muiden sairauksien vuoksi huomattavasti kohonneet, niin tyrävyö voi olla vaihtoehto leikkaushoidolle.

Päivitetty 24.5.2022