Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD): matkailu

Tulehduksellinen suolistosairaus ei estä matkailua. Hyvä etukäteissuunnittelu on tärkeää. Sairauden ollessa rauhallisessa vaiheessa matkasta nauttii enemmän.

​Lääkehoitoa tulee jatkaa matkalla. Kuten yleensäkin matkaa suunniteltaessa on tarkistettava, että tarvittavat rokotukset ja malarialääkitys ovat kunnossa. Jos suunnittelee matkaa kehitysmaihin, kannattaa harkita matkailulääketieteen erikoislääkärin vastaanotolla käymistä.

Ennen päätöstä matkustamisesta suositellaan myös keskustelua oman erikoislääkärin kanssa. Lääkäriltä tulee pyytää toimintasuunnitelma sen varalta, että tauti aktivoituu matkan aikana.

Matkavakuutus

Matkalle lähtiessä on hyvä ottaa matkavakuutus. Vakuutusehtoihin on syytä perehtyä etukäteen. EU- ja ETA-maissa on lakisääteinen terveysturva. Kelalta voi tilata maksutta eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Sen saavat kaikki Suomen sairausvakuutukseen kuuluvat henkilöt

Lääkkeet

Lentoyhtiöstä kannattaa selvittää ennen matkaa ohjeet lääkityksen kanssa matkustamiseen. Lääkkeiden riittävyydestä ja säilytyksestä matkan aikana tulee huolehtia. Lääkkeet tulee pakata käsimatkatavaroihin. Lääkkeistä on hyvä olla mukana e-reseptin potilasohje, jonka voi itse tulostaa Kanta-sivuilta. Jotkut lääkkeet vaativat kylmälaukkujen käyttöä. Mikäli lääkehoito vaatii neuloja ja ruiskuja, niitä varten tarvitaan englanninkielinen todistus hoitavasta yksiköstä.

Matkaripuli

Matkan aikana on huolehdittava elintarvike- ja käsihygieniasta. Käsien puhtaus on paras tapa ehkäistä ripulia. Buffetpöydät, majoneesipohjaiset salaatit, irtojäätelö, jääpalat sekä pullottamaton vesi saattavat olla ripuliin sairastumisen riskitekijöitä.

Aurinko

Jotkin lääkkeet herkistävät ihon auringonvalolle tai vaikuttavat puolustusmekanismien toimintaan. Ihon palamista tulee ehdottomasti välttää. Iho ja silmät kannattaa suojata auringon UV-säteilyltä vaatetuksen, suojavoiteiden ja aurinkolasien avulla.

Edellinen sivu Seuraava sivu
pitkäaikainen ripuli; IBD; ripuli

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022