Gå till sidans innehåll

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD): resor

En inflammatorisk tarmsjukdom förhindrar dig inte från att resa. En god förhandsplanering är viktigt. När sjukdomen är i en lugn fas kan man njuta mer av resan.

Läkemedelsbehandlingen bör fortsättas under resan. Som vanligt när man planerar en resa, bör man se till att nödvändiga vaccinationer och malariamedicineringen är i skick. Om man planerar en resa till ett u-land, lönar det sig att överväga ett besök hos en specialläkare inom resemedicin.

Innan man besluter att resa rekommenderas också en diskussion med den egna specialläkaren. Man bör be om en verksamhetsplan av läkaren om sjukdomen aktiveras under resan.

Det är bra att ta en reseförsäkring när man åker på resa. Det är skäl att göra sig förtrogen med försäkringsvillkoren på förhand. I EU- och EES-länderna finns lagstadgad hälsoskydd. Du kan avgiftsfritt beställa ett europeiskt sjukvårdskort från Fpa. Alla som omfattas av sjukförsäkringen i Finland får kortet

Före resan lönar det sig att kontrollera flygbolagets anvisningar om hur man reser med medicinering. Man bör se till att det finns tillräckligt med läkemedel och att de förvaras rätt under resan. Läkemedel ska packas ner i handbagaget. Det är bra att ha med e-receptets patientanvisning som du själv kan skriva ut på Kanta-sidorna. Vissa läkemedel kräver kylväska. Om läkemedelsbehandlingen kräver nålar och sprutor, behövs det ett bevis av den behandlande enheten på engelska.

Under resan bör man ta hand om livsmedels- och handhygienen. Rena händer är det bästa sättet att undvika diarré. Buffébord, majonnäsbaserade sallader, lösglass, isbitar och vatten som inte kommer i flaskor kan vara riskfaktorer för insjuknande i diarré.

Vissa läkemedel gör huden känslig för solljus eller påverkar försvarsmekanismens funktion. Man bör definitivt undvika att bränna huden. Det lönar sig att skydda huden och ögonen från UV-strålningen med kläder, skyddskrämer och solglasögon.

Uppdaterad 24.5.2022