Gå till sidans innehåll

Hobbyer och motion för dig med stomi

​Stomi hindrar dig inte från att idka hobbyer.

Efter operationen bör man undvika att lyfta tunga saker och idrott som kräver ansträngning under cirka en månads tid. Med detta försöker man undvika ärr- och stomibråck. Efter det är det bra att småningom öka på den fysiska aktiviteten och återgå till den normala vardagen.

Stomiopererade kan motionera mångsidigt. Efter stomioperationen kan det ta tid att börja motionera eller att hitta glädjen i motionen. Promenader, vattengympa och vardagsmotion är bra grenar att börja med. På gymet lönar det sig till en början att inte utföra rörelser som förorsakar tryck i nedre delen av magen (magmuskelträning, lyft). I vissa motionsgrenar är det bra att använda ett stöd- eller magbälte.

Stomiskötaren ger information och tips om hur du kan börja motioneringen.

Tips

Gång är en gren som vanligen passar alla. Sträckorna förlängs i takt med att konditionen stiger. I uthållighetsgrenar såsom skidning, löpning, långfärdsskridskoåkning, golf eller cykling bör man komma ihåg att upprätthålla vätskebalansen, det vill säga dricka tillräckligt och ta hand om saltbalansen. Det är i synnerhet viktigt för de som genomgått en ilestomi. Sportdrycker är bra för detta ändamål.

Vid simning, vattenlöpning eller vinterbad är man till en början fundersam över påklädningen och duschandet i allmänna utrymmen. Kvinnor kan använda baddräkter med mönster vid området kring stomin så blir den mindre synlig. Vissa byter bandage samma morgon som de ska simma, andra först efteråt. Det lönar sig att undvika att äta rikligt innan simningen.

Jag har varit på utflykter, gått på konserter och på teater och gått regelbundet på vattengympa och konditionscirkeln i över tre års tid.

De som har genomgått en stomioperation får använda ett märke eller ett armband för användningsrätt, vilket innebär att de får ha på sig baddräkten i bastun. Du kan fråga efter dessa märken eller armband av regionens stomiskötare, simundervisnings- och livräddningsförbundet eller cancerföreningen.

I kontaktgrenar kan man använda magbälte. Orientaliska kampgrenar, brottning, judo eller andra motsvarande grenar där det kan förekomma slag eller vridningar vid stomin, rekommenderas vanligen inte.

Uppdaterad 24.5.2022