Om man flyger är det bra att välja en gångplats som ligger nära toaletten och varifrån det är lätt att komma iväg.
Då man reserverar långa flyg är det bra att meddela att man vill ha kost för en gallpatient, då lämnas ofta mat som bildar gas och smälter dåligt bort. Det är också bra att undvika kolsyrade drycker för att minska på gasbildningen.
Man bör ha med sig dubbelt så många stomibandage, i synnerhet när man reser till varma länder. Ett varmt och fuktigt klimat inverkar på hur bra stomibandaget hålls på plats. Det lönar sig att ha största delen av bandagen i handbagaget, en del färdigt klippta. Saxen bör man lägga i resväskan som sätts i lastrummet.
Lämna inte produkterna i solljus eller i en het bil.
De som genomgått koloskopi bör komma ihåg att ta med sig tömbara påsar ifall de får diarré.
Av stomiskötaren får du för utlandsresan ett så kallat stomipass (meddelande för tullen) eller ett stomikort, ostomy card av patientföreningen.
Det vore bra att komma ihåg eller skriva upp på en lapp märket, namnet och storleken på stomibandaget.
Det är bra att använda flaskvatten utomlands. I synnerhet de som genomgått ilestomi borde komma ihåg att få i sig tillräckligt med vätska och salt. Kom ihåg att isbitar vanligen görs av lokalt vatten.
Under långa resor, oberoende om det är fråga om flygplan, tåg eller bil, är det bra att komma ihåg att ibland sträcka på fötterna och ta hand om vätskeintaget och näringsintaget.
Stomiskötaren ger dig mera tips om hur du till exempel behandlar eller förhindrar turistdiarré och vilka patientuppgifter det lönar sig att ta med.
Tips för dig som ska resa och har stomi
Stomin hindrar dig inte från att resa.
Uppdaterad 24.5.2022