Gå till sidans innehåll

Behandling av tarmtömningsproblem

Läkemedelsbehandlingen har en viktig roll vid behandlingen av tarmtömningsproblem. Om den inte är tillräcklig kan fysioterapi och sköljning av tarmen hjälpa.

Som egenvårdsläkemedel kan man prova laxeringsmedel, alltså receptfria läkemedel från apoteket som mjukar upp tarminnehållet eller ökar tarmens rörelser. Fiberpreparat (Agiocur, Vi-Siblin) är produkter som har tillverkats av fröskalet från växter och där fibern inte löses upp, utan bearbetar avföringens konsistens och utökar dess massa. Massan gör det lättare att tömma tarmen. Fiberpreparatets nytta visar sig med tiden, och under den första månaden kan man känna sig svullen och ha gasbesvär.

Sköljning som behandling

Om kosten och fiberbehandlingen inte hjälper kan man förstärka tarmtömningen genom sköljning av ändtarmen. Sköljningen gör mest nytta om den görs regelbundet. Man kan skölja tarmen på vilken toalett som helst hemma, i stugan eller på resan när det passar en bäst.

En poliklinik inom den specialiserade sjukvården visar hur man sköljer tarmen, och vid kommunens uthämtning av vårdartiklar kan man hämta ut vårdartiklar på remiss från poliklinikens specialsjukskötare.

Ett traditionellt tarmsköljningsset
Ett elektroniskt, trycksatt tarmsköljningsset med en ballong som förhindrar att det rinner
Ett trycksatt tarmsköljningsset

Uppdaterad 24.5.2022