Siirry sivun sisältöön

Ulostamisvaikeuden hoito

Lääkehoito on merkittävässä roolissa ulostamisvaikeuden hoidossa. Jos se ei yksin riitä, fysioterapia ja suolen huuhteluhoidot voivat auttaa.

Itsehoitolääkkeinä voi kokeilla laksatiiveja eli suolen sisältöä pehmentäviä tai suolen liikettä lisääviä käsikauppavalmisteita, joita saa apteekista. Kuitulääkkeet (Agiocur, Vi-Siblin) ovat kasvien siemenkuoresta valmistettuja tuotteita, joissa kuitu on sulamatonta ja kuitu muokkaa ulosteen koostumusta ja lisää sen massaa. Massan myötä suolen tyhjentyminen helpottuu. Kuituvalmisteen hyöty tulee esiin vähitellen, ja ensimmäisen kuukauden aikana saattaa esiintyä turvotusta ja ilmavaivoja.

Huuhteluhoito

Mikäli ruokavalio ja kuituhoito eivät auta, suolen tyhjenemistä voidaan tehostaa peräsuolen huuhteluhoidolla. Paras apu huuhteluhoidolla saadaan säännöllisesti käytettynä. Hoidon voi toteuttaa missä tahansa wc:ssä kotona, mökillä ja matkoilla itselle parhaiten sopivaan aikaan.

Huuhteluhoito opetetaan erikoissairaanhoidon poliklinikalla, ja hoitotarvikkeet saa oman kunnan hoitotarvikejakelusta poliklinikan asiantuntijahoitajan lähetteellä.

Perinteinen suolenhuuhtelulaite
Sähköinen, paineistettu suolenhuuhtelulaite, jossa on valumista ehkäisevä ballonki
Paineistettu suolenhuuhtelulaite

Päivitetty 24.5.2022