Siirry sivun sisältöön

Iho-suuoireet ja tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin voi liittyä iho- ja suuoireita. Tavallisimmat iho- ja limakalvo-oireet liittyvät sairauden lääkitykseen, kuten kortisonihoitoon.

Kyhmyruusu ilmenee sinipunaisina aristavina kyhmyinä erityisesti säärien etupinnoilla, joskus myös reisissä tai kyynärvarsissa. Kuumetta on joka toisella kyhmyruusua sairastavalla. Kyhmyt parantuvat jälkiä jättämättä muutamassa viikossa tai muutamassa kuukaudessa. Kyhmyruusu liittyy aktiivisessa vaiheessa olevaan suolistosairauteen.

Pyoderma gangrenosum on harvinainen, vaikea sairaus, jossa ihoon syntyy muutamassa päivässä pieniä kivuliaita paiseita. Tavallisesti paiseet syntyvät sääriin tai muualle alaraajoihin pienen paiseen tapaisina märkäpäinä, jotka laajentuvat nopeasti ja haavautuvat muutamassa päivässä tai viikossa. Haavoja voi olla muuallakin ihossa, tavallisesti vartalolla ja joskus pään alueella. Kolmasosalla potilaista haavaumat kehittyvät ihorikkoumiin, kuten pieniin vammoihin tai leikkaushaavoihin. Joillakin haavoja on vain muutamia, toisilla kymmeniä. Haavojen koko vaihtelee muutamasta millimetristä 20 senttimetriin. Pyoderma gangrenosum ei liity suolistosairauden aktiivisuuteen.

Suun aftat ovat tavallinen aktiiviseen Crohniin tautiin liittyvä liitännäissairaus. Muita suun alueen ilmentymiä ovat huulten turvotus ja tulehdus sekä suun haavaumat.

Granulomatoottinen huulitulehdus eli orofasiaalinen granulomatoosi voi olla Crohnin taudin ensioire. Tyypillinen potilas on lapsi tai nuori. Poskien ja ikenien limakalvolla on mukulakivimäisyyttä, poimuttumista ja hetuloita. Ienalue voi olla voimakkaan punainen ja turvoksissa. Huuliturvotus on kiinteää ja esiintyy tavallisesti vain ylä- tai alahuulessa.

Päivitetty 24.5.2022