Kolonoskopia

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on tärkein menetelmä, kun tutkitaan perä- ja paksusuolen sairauksia.

Tavallisimmat syyt kolonoskopian tekemiseen ovat pitkittynyt ripuli, veripuli, verinen uloste, epäselvä raudanpuuteanemia ja vatsakipu, johon liittyy suolen toiminnan muutos. Joskus tutkimuksella etsitään myös hankalan ummetuksen syytä. Kolonoskopiassa nähdään koko paksusuoli ja yleensä myös ohutsuolen loppuosa. Sen yhteydessä voidaan ottaa koepaloja sekä tehdä toimenpiteitä.​

Riskiryhmien (sukualttius, tietyt perussairaudet) paksusuolentähystyskontrollit ovat ensiarvoisen tärkeitä suolistosyövän ehkäisemiseksi. Tähystyksessä voidaan helposti poistaa syövälle altistavat limakalvomuutokset eli polyypit. Polyypin poiston jälkeen voidaan tarvita seurantatähystyksiä 3–5 vuoden välein. Suurimmalla osalla kuitenkin riittää, kun tutkimus tehdään kerran.

Katso seuraavalta videolta, miten kolonoskopiatutkimukseen valmistaudutaan ja miten se etenee.

Haitarin otsikkotaso2
Tähystykseen valmistautuminen

Onnistuneen kolonoskopian edellytyksenä on suolen täydellinen tyhjentäminen, mikä vaatii aikaa. Tarkemmat potilaskohtaiset ohjeet ja suolen tyhjennysohjeet saa hoitavasta yksiköstä.

Paksunsuolen tähystystutkimus pyritään tekemään kivuttomasti, ja sen yhteydessä annetaan tarvittaessa rauhoittavaa lääkettä ja/tai kipulääkitystä suonensisäisesti. Mahdollisen lääkityksen vuoksi ei ole suositeltavaa tulla tähystykseen omalla autolla. Tarvittaessa tutkimus voidaan tehdä myös nukutuksessa.

Tähystyksen kulku

Paksusuolen tähystyksessä lääkäri tutkii taipuisalla tähystimellä koko paksusuolen peräaukosta ohutsuoleen saakka. Tähystystutkimus mahdollistaa koko paksusuolen ja ohutsuolen loppuosan tutkimisen sekä koepalojen ottamisen. Tähystyksen yhteydessä voidaan tehdä toimenpiteitä, kuten poistaa polyyppejä eli limakalvokasvaimia. Polyypit ovat usein mahasuolikanavan pahanlaatuisten kasvainten esiasteita. Polyyppien poistolla ehkäistään niiden muuttuminen pahanlaatuisiksi kasvaimiksi.

Tähystystutkimus kestää noin tunnin, mutta käyntiä varten on hyvä varata aikaa 1–2 tuntia.

Tähystyksen jälkeen

Tähystyksen jälkeen voi syödä ja juoda sekä ottaa lääkkeet normaalisti. Jos käytetään rauhoittavaa tai kipulääkitystä, täytyy varautua jäämään poliklinikalle 1–2 tunniksi tutkimuksen jälkeen. Potilaalla tulee olla saattaja kotimatkaa varten ja autolla ajo on kielletty tutkimuspäivänä.

paksusuolen tähystys; peräsuoli; kolonoskopia; paksusuoli; tähystys

Kyllä

Päivitetty  24.5.2022