Siirry sivun sisältöön

Tietoa ​​​​​avannetta ympäröivän ihon hoidosta

Avanteen hoidossa tärkeintä on ihon kunnosta ja puhtaudesta huolehtiminen.

Avanneaukon ympärille asetettava pohjalevy
Avanneaukon ympärille asetettava pohjalevy

Avannetta ympäröivän ihon tulisi näyttää samalta kuin muuallakin vatsan alueella. Avanne-eritteen joutuminen iholle aiheuttaa iho-ongelmia ja tätä kautta vaikeuttaa sidosten pysyvyyttä. Erityisesti ohutsuoliavanne-erite on varsin ärsyttävää iholle, minkä vuoksi sidoksen tiivistämisestä avanteen juurella täytyy huolehtia tarkasti.

Käytännön ohjeita avanteen ja ihon hoitoon:

  • Avannesidos vaihdetaan aina uuteen, jos uloste on päässyt iholle tai jos avanteen ympärystässä tuntuu kirvelyä, kihelmöintiä, kutinaa tai muuta tavallisesta poikkeavaa.

  • Paikallista ja lievää ihon ärsytystä voi lievittää vesisuihkuttelulla ja mahdollisuuksien mukaan ilmakylvyillä ennen uuden sidoksen asettamista.

  • Avanteen ympäriltä on hyvä poistaa ihokarvat säännöllisesti kertakäyttöhöylällä. Paksut ja runsaat ihokarvat estävät sidoksen huolellista kiinnittämistä ihoon.

  • Tiivistepastaa tai -rengasta voi käyttää avannetuotteen lisätiivisteenä, jotta estetään ulosteen karkaaminen levyn alle. Näistä ja muista lisätarvikkeista voi kysyä lisätietoa avannehoitajalta.

  • Ihoa avanteen ympäriltä ei saa rasvata, koska rasvan vuoksi avannesidos ei kiinnity kunnolla. Erityisen kuivalle iholle voi tarvittaessa käyttää avanteen ympärille tarkoitettua erikoisrasvaa, jos avannehoitaja niin suosittelee.

Päivitetty 24.5.2022