Siirry sivun sisältöön

Tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) lääkehoito ja raskaus

Lääkehoidon suunnitelma on hyvä tehdä jo ennen raskauden alkua.

Useimpia lääkkeitä voidaan käyttää raskausaikana. Käytössä olevasta lääkityksestä on kuitenkin syytä keskustella hoitavan lääkärin sekä hoitajan kanssa jo ennen raskautta. Lääkitystä ei saa lopettaa omatoimisesti raskauden aikana.

Sulfasalatsiini ja mesalatsiini ovat turvallisia käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Miehillä sulfasalatisiini saattaa aiheuttaa siittiöiden vähenemistä, mutta tilanne palaa normaaliksi lääkityksen loputtua (huomioidaan raskautta suunniteltaessa). Atsatiopriinia ja merkaptopuriinia voidaan käyttää raskauden aikana.

Siklosporiinin käyttö harkitaan raskauden aikana tapauskohtaisesti.

Metotreksaatin käyttö raskauden aikana on kielletty. Sen käyttö tulee lopettaa vähintään kolme kuukautta ennen raskautta. Myös miehen on tauotettava lääke vähintään kolme kuukautta ennen raskauden alkua.

Metronidatsolia voi käyttää lyhyinä kuureina, mutta pidempiaikainen käyttö raskauden aikana ei ole suotavaa.

Biologisten lääkkeiden käyttö raskauden aikana suunnitellaan jo raskautta suunniteltaessa, ja niiden käyttö arvioidaan yksilöllisesti. Jos äiti on saanut biologisia lääkkeitä raskauden aikana, vauvalle ei saa antaa eläviä rokotteita ennen kuin tiedetään, ettei hänellä ole biologista lääkettä elimistössä. Tämä vaikuttaa lähinnä vain rotavirusrokotteen antamiseen.

Imetys ja lääkehoito

Imetyksen hyödyt vastasyntyneelle tiedetään ja imetystä suositellaan. Äidin käyttämistä lääkkeistä vain hyvin pieni osa erittyy maitoon. Useimpien tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden käyttöä pidetään täysin turvallisena. Metotreksaattia, siklosporiinia, metronidatsolia ja siprofloksasiinia ei kuitenkaan suositella käytettävän imetyksen aikana.

Miehet ja lääkehoito

Miehet voivat metotreksaattia lukuun ottamatta käyttää kaikkia muita lääkkeitä suolistosairauden hoidossa perheenlisäystä suunniteltaessa. Metotreksaatti tauotetaan vähintään kolme kuukautta ennen raskauden alkua.

Sulfasalatsiiini saattaa aiheuttaa siittiöiden vähenemistä. Tilanne palaa kuitenkin normaaliksi lääkityksen lopettamisen jälkeen.

Päivitetty 24.5.2022