Siirry sivun sisältöön

Ehkäisy ja tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)

Tulehduksellista suolistosairautta sairastavat voivat yleensä valita vapaasti heille parhaiten sopivan ehkäisymenetelmän.

Mitä enemmän tietää ehkäisyn vaihtoehdoista, sen paremmin pystyy valitsemaan parhaiten soveltuvan menetelmän. Ehkäisytablettien käyttö ei näytä oleellisesti vaikuttavan tulehduksellisten suolistosairauksien kehittymiseen tai kulkuun. Sekä tulehdukselliset suolistosairaudet että yhdistelmäehkäisytabletit lisäävät hieman alaraajojen laskimotukosriskiä.

Ehkäisytabletit ovat tehokkaita 99 prosentilla terveistä naisista. On kuitenkin hyvä huomioida, että suolistosairauden aktiivisessa vaiheessa suun kautta otettavien lääkkeiden imeytyminen voi heikentyä esimerkiksi ripulin takia. Ehkäisyteho voi jäädä huonommaksi, ja raskauden mahdollisuus on suurempi. Tällöin on ehkä tarpeen valita jokin muu ehkäisymenetelmä, kuten kierukka tai kondomi. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Sukupuolitaudeilta suojautuminen on tärkeää. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa seksitaudeilta. Jos seksikumppani vaihtuu tai on satunnaisia seksisuhteita, on erityisen tärkeä huolehtia ehkäisystä.

Päivitetty 24.5.2022